in

Narod Srpske razume muke Srba na Kosovu i Metohiji

DEVOJČICA iz Orahovca sa Kosova i Metohije Pavlina Radovanović, koja peva srpske tradicionalne, kosovske i patriotske pesme, izjavila je da Srbi iz Republike Srpske razumeju muke Srba na Kosovu i Metohiji, jer su ih i sami prošli.

Foto I. Marinković

Upoređujući položaj srpskog naroda u Srpskoj i na Kosovu i Metohiji, Radovanovićeva je rekla da je u jednom trenutku srpski narod u Republici Srpskoj i na Kosovu i Metohiji imao iste muke i probleme, kojih su se u Srpskoj rešili, ali su Srbi na Kosmetu i dalje ostali u njima.

– Republika Srpska nas voli zato što nas razume, razume naše muke, zato što je sve to prošla. A, narod iz Republike Srpske – to je narod koji će za mene uvek ostati u srcu i koji je poseban, gde god živeo – istakla je Pavlina.

Govoreći o položaju srpskog naroda u Orahovcu, Pavlina je rekla da je sada situacija mirna, dok su se pre nekoliko meseci dešavali sukobi i “nepogode”, koje su potresle srpski narod na Kosovu i Metohiji.

– Hvala Bogu, sve je mirno, za sada i nadam se da će ostati. Na nama je samo da se dole na Kosovu i Metohiji molimo, kao što smo se molili i do sada – rekla je ova četrnaestogodišnja devojčica, koja je svojim glasom i pesmama opčinila slušaoce širom sveta.

Pavlina je rekla da pesmama koje peva želi da prenese osećaj da svaki hrišćanin i svaki pravoslavac koji veruje u Boga mora biti pri veri i crkvi i da mora da posti kada je post, da se često pričešćuje.

– Treba da bude samo mira među ljudima – jer kada je mir sve je dobro, a kada je rat, najviše, nažalost, nastradaju oni koji nisu krivi – istakla je Radovanovićeva.

Kada je reč o planovima za budućnost, Pavlina, koja je sada završni razred osnovne škole, planira da se nastavi da bavi muzikom i pevanjem i vjerovatno će upisati srednju muzičku školu, budući da već pohađa nižu muzičku.

Što se tiče posete Republici Srpskoj, Pavlina je najavila da 9. januara nastupa u Bijeljini sa “Beogradskim sindikatom”.

Pavlina je u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Sloveniji i Rusiji održala desetine humanitarnih koncerata na kojima je prikupljala sredstva za freskopisanje Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu, za decu sa Kosova i Metohije i za porodice koji nemaju krov nad glavom.

Za svoj izuzetan umetnički angažman i humanitarni podvig Pavlina je nagrađena “Svetosavskom nagradom” Ministarstva prosvete, plaketom “Najplemenitiji podvig godine” lista “Večernje novosti”, “Zahvalnicom” ruske Organizacije “Besmrtni puk” i “Blagodarnicom” Ruske pravoslavne crkve za nastupe na moskovskom Crvenom trgu i u Sretenjskom manastiru 2022. godine.

Nedavno je tokom boravka u Rusiji Pavlini ministar kulture Rusije Olga Ljubimova uručila ikonu sa posvetom divljenja njenoj hrabrosti, ljubavi i veri u pobedu pravoslavlja.

Kopija ikone pred kojom se molio arhimandrit Alipij, Veliki Namesnik Pskovsko-Pečerskog manastira, veoma je retko ikonografsko delo, a Pavlina je poklonila ovu ikonu svojoj crkvi u rodnom Orahovcu – Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice.

Pavlina za svoj rad ima blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Teodosija.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije