in

MEDVED NA KOLOVOZU: U banjalučkom naselju Karanovac viđena opasna životinja

NA društvenim mrežama pojavio se snimak medveda koji putem trči ispred automobila, a koji je navodno preksinoć snimljen u banjalučkom naselju Karanovac.

Foto “Fejsbuk”

Na snimku se vidi kako medved sredinom puta trči ispred automobila nekoliko desetina metara. Potom, preplašen, beži u krug firme, prolazeći nekoliko metara od čoveka koji metlom čisti dvorište. Snimak je ubrzo postao viralan i izazvao veliku pažnju i brojne komentare na društvenim mrežama.

Na objavu snimka reagovalo je Lovačko udruženje “Zmijanje”, osuđujući postupak nepoznatog vozača koji je “pod dugim svetlima terao medveda kolovozom i sve snimao”.

– Naselje Karanovac nalazi se na području koje je autohtono stanište medveda, čije je kretanje potpuno uobičajeno tokom noći na ovom širem prostoru, kada često i prelazi saobraćajnicu. Zbog toga je toj deonici puta postavljen saobraćajni znak “divljač na putu” – navode u LU “Zmijanje”.

MIRNO SE UDALJITE

MEDVED je nedavno viđen i u banjalučkom naselju Starčevica. Lovci su i tada pojasnili da je šire područje tog naselja, kao i Ponir, autohtono stanište medveda. LJudima su savetovali da se u slučaju susreta s medvedom u prirodi mirno udalje u suprotnom pravcu i da nipošto ne prilaze mečićima ukoliko ih sretnu odvojene od majke.

Dodaju da je vozač verovatno nesmotreno jurio nesrećnu životinju do iznemoglosti.

– Nije bio svestan posledica koje je mogao izazvati u slučaju nailaska drugog vozila ili nasrtaja uplašene i dezorijentisane životinje na čoveka koji se vidi na snimku. Srećom, sve je prošlo bez posledica i apelujemo na vozače da obrate pažnju na znakove i da u sličnim situacijama zaustave vozilo i sačekaju da se divljač mirno udalji – navode lovci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije