in

Još se ne zna da li je Sveti Stefan izabrao Srpsku, ili je Srpska izabrala Svetog Stefana

PRILIKOM velike proslave 9. januara u Banjaluci, akademiku Matiji Bećkoviću je, pored drugih znamenitih imena srpske i inostrane nauke, kulture, umetnosti, sporta, dodeljen Orden Republike Srpske. On se, kako kaže, nada da će i Srbi uskoro početi, kao Rusi, da nose ordenje.

Foto: B. Puzović

Orden je ustanovljen 1993. godine i dodeljuje se najistaknutijim ličnostima i institucijama za izvanredan rad i zasluge u stvaranju Republike Srpske, ali i razvoj međudržavne saradnje i doprinos prema državi.

Bećković se čudi primedbama zbog praznika Republike Srpske, a koje pristižu sa svih (zapadnih) strana jer je, kako kaže, normalno da svako ko se rodi proslavi i rođendan.

– Da se Republika Srpska nije rodila, ona ne bi ni slavila rođendan. Nema još nikog ko se rodio, a da rođendan nije slavio. Ne razumem primedbe i pitanja zašto Republika Srpska proslavlja svoj rođendan. Bilo je raznih zabrana, ali za tu nisam čuo. Ko se god rodio, zaslužuje da taj dan slavi, pa i Republika Srpska – kaže Matija Bećković za Sputnjik.

Zamerke Amerikanaca da se Dan republike proslavlja baš na verski, odnosno pravoslavni praznik, Bećkovića ne čude, budući da oni, kako kaže, nisu upoznati sa našim kalendarom.

– Čuo sam da je Amerika zamerila to što je Srpska svoj dan proslavila na verski praznik. Pa u srpskom narodu nema nijedan dan a da na njega ne pada neki verski praznik. Ovde se potrefilo da je Sveti Stefan velika krsna slava i rođendan Republike Srpske. Tako se desilo. Srpska se rodila na Svetog Stefana, prvu žrtvu za Hrista Gospoda, i još se ne zna da li je Sveti Stefan izabrao Republiku Srpsku, ili je Republika Srpska izabrala Svetog Stefana – vreme će to razbistriti – zaključio je Bećković.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije