in

(ISPRAVKA) Optužena šestorica Srba za Srebrenicu

TUŽILAŠTVO Bosne i Hercegovine je, prvog dana Nove 2024. godine, saopštilo je da je šest Srba optužilo za genocid u Srebrenici.

Foto :V Mitrić

Optužnica je, podignuta protiv Lazara Ristića (66), Mladena Mihajlovića (50), Sretena Miloševića (65), Dragoja Ivanovića (56), Stanoja Birčakovića (51) i Milorada Birčakovića(60).

Optuženi se terete da su, kako je navedeno, tokom “širokog i sistematičnog napada VRS-a i MUP-a RS na bošnjačko civilno stanovništvo na području zaštićene zone UN-a Srebrenica, u svojstvu nekadašnjih visokih starešina i pripadnika Zvorničke brigade, svesno pružali pomoć pripadnicima udruženog zločinačkog poduhvata u činjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenica”.

U optužnici se tvrdi da su optuženi učestvovali u zarobljavanju i prisilnom zatvaranju više od 800 bošnjačkih muškaraca i dečaka u fiskulturnoj sali škole “Grbavci” u Orahovcu, transportu zarobljenika na mesto streljanja na lokalitetima u blizini škole, gde je  streljano više od 800 žrtava, a tela pomoću mehanizacije ukopavana u dve masovne grobnice. Dalje se navodi da su “U nameri da sakriju izvršeni zločin, pripadnici čete vojne policije i pozadinske čete Zvorničke brigade su uklonili tragove zatočenja i pogubljenja zatočenika oko škole i u fiskulturnoj sali.”

Optuženima se na teret stavlja da su bili pomagači u genocidu.

NAPOMENA:

Iz originalnog teksta uklonjeni su delovi o “navodnom genocidu”, a portal “Raskrinkavanje” u svojoj analizi ukazao nam je na sledeće:

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ustanovio je da su u julu 1995. godine pripadnici Vojske Republike Srpske ubili između sedam i osam hiljada  bošnjačkih muškaraca i dečaka te da ih je većina ubijena u masovnim egzekucijama. Sud je utvrdio da njihova ubistva nisu bila impulsivni čin, već da su bila rezultat isplanirane i koordinisane akcije. Okvalifikovao je ove zločine kao genocid na osnovu dokaza koji su jasno pokazali da je Vojska Republike Srpske prisilno premjestila oko 25.000 ljudi i sistematično pogubila hiljade muškaraca, znajući da će to dovesti do nestanka bošnjačke populacije s područja Srebrenice. Namera da se uništi bošnjačko stanovništvo u Srebrenici je, prema mišljenju Suda, bila vidljiva i u činjenici da su uništeni njihovi domovi i centralna džamija.

Za genocid u Srebrenici u sudskim postupcima predstavljene su hiljade materijalnih dokaza i stotine svjedočenja, a u sudskim procesima učestvovali su pravni stručnjaci iz celog sveta.

Izvinjavamo se čitaocima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije