in

GUSLAR SA ŠEST GODINA: U Trebinju veliko interesovanje za školu gusala, koju vodi Marko Butulija, mališani premašili očekivanja

HERCEGOVINA je kolevka gusala, instrumenta koji se jednostvano u svakom domu poštuje jer se smatra jedinstvenim i neponovljivim čuvarom srpske tradicije.

Foto Arhiva

Epska poezija i gusle bez obzira na ova moderna vremena i u budućnosti će biti jedan od branika srpske nacije, a kada je u pitanju ta budućnost, u Trebinju nemaju šta da brinu.

Nedavno osnovana Škola gusala u Trebinju, koju vodi guslar iz tog grada Marko Butulija, okupila je, na opšte iznenađenje, veliki broj mladih ljudi, a ono što je posebno interesantno jeste da sve više njih želi da se priključi.

Foto Arhiva

Luka Milićević ima svega šest godina, a želi da nauči da svira gusle.

– Gusle sam zavoleo slušajući svoga brata. Učim kako se svira, kako su drži gudalo i baš mi je lepo – kaže Luka.

S njim u grupi je i Đorđe Stevović koji ima osam godina.

– Gusle su mi najdraži intsrument. Volim dolaziti na časove, učiti pesme, svirati gusle i družiti se sa drugarima – rekao je Đorđe.

Vuk Ćosović sa devet godina voli srpsku istoriju, a upravo je, kaže, slušajući gusle naučio mnogo toga.

– Gusle su opevala srpske bitke, istoriju, naše junake i sve mi se to svidelo. Sada želim da u ovoj školi i ja to naučim i drago mi je što nas ovde ima mnogo – istakao je Vuk.

VEŽBAJU I KOD KUĆE

MARKO Butulija kaže da se deca veoma trude, a da se već posle tri časa vidi da su spremni da mnogo rade.

– Zaista su vredni. Sem časova, vežbaju i kod kuće jer sam im rekao da je sviranje gusala nešto što zahteva svakodnevni rad i trud. Verujem da ako ovako nastavimo i ako se dobro spremimo, veoma brzo možemo očekivati i guslarsko veče u organizaciji naše škole – kaže Marko Butulija.

Marko Butulija poznato je ime u svetu gusala. NJegova ideja da Trebinje dobije školu gusala konačno je zaživele i s posebnom radošću svoje znanje prenosi na mlade Trebinjce. Marko ne krije da je iznenađen što se veliki broj dece odazvao.

– Moram priznati da nisam ovo očekivao. Znao sam da ima mladih koji se interesuju, ali ne u ovoj meri. Kao guslar obišao sam mnogo zemalja, imao želju da prenosim znalje i ljubav prema guslama i evo sve je krenulo bolje nego što sam očekivao – rekao je Marko Butulija.

U Školi gusala ne uči se samo sviranje i pevanje. Marko kaže da je cilj da deca u isto vreme zavole ovaj instrument, ali i da sebi zadaju zadatak da sve što nauče prenose na buduće generacije, poput njihovih predaka.

– Većina njih se prvi put susreće sa guslama. Učimo o njima, o srpskoj istoriji, tradiciji, junacima, slavnoj prošlosti… Nema slave, Božića i Vaskrsa kada se u hercegovačkim domaćinstvima ne čuje epska poezija i to je ono što nas sve spaja. Upravo zbog toga izuzetno sam srećan kada vidim da su gusle spojile i ove mlade ljude i da ne treba da brinemo za budućnost ovog jedinstvenog instrumenta – dodao je Butulija.

Marko kaže da je imao ideju da osnuje školu, ali da je sve postalo stvarnost kada mu je Rodoljub Drašković predložio da koristi prostorije njegove kompanije.

– Moram zahvaliti gospodinu Draškoviću, jer radimo u uslovima na kojim bi nam mnogi pozavideli. On me je samo pitao šta čekam i predložio da nam on pomogne – zaključio je Butulija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije