in

Godišnjica od pogibije jednog od najvećih horoja RS

Godišnjica od pogibije jednog od najvećih horoja RS

U Donjoj Trnovi kod Ugljevika danas je služen pomen heroju odbrambeno-otadžbinskog rata pukovniku Vojske Republike Srpske Milanu Joviću, koji je poginuo 9. februara pre 31 godinu braneći srpski narod.

Foto:V.Mitrić

Porodica, saborci, prijatelji i poštovaoci lika i dela ovog srpskog junaka okupili su se na groblju “Gaj” gde je sahranjen pukovnik Jović, položili vence i odali počast. Prethodno su na spomen-obeležje ispred Doma kulture u Donjoj Trnovi položeni cveće i venci za 18 poginulih boraca i šest civilnih žrtava rata sa ovog područja.

Predsednik opštinske Boračke organizacije Jovan Marinković rekao je da je pukovnik Jović početkom rata na ovim prostorima vratio se u rodnu Donju Trnovu i stavio se na raspolaganje Vojsci Republike Srpske te odmah postavljen za komandanta Prve majevičke brigade.

-Činimo sve da se ovaj dan nikad ne zaboravi, jer je pukovnik Jović zadužio sve nas, njegove vojnike, i čitav srpski rod. Kada je došao na čelo Prve majevičke brigade posjetio je sve linije, sve vojnike, i već u oktobru mjesecu 1992 godine biva po treći put ranjen – rekao  je Jovan Marinković. 

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić i predsednik Skupštine opštine Ugljevik Zoran Lazić prisustvovali su obeležavanju godišnjice pogibije pukovnika Milana Jovića. Perić je istakao da je pukovnik Jović jedno od najboljih čeda koje je izrodio ovaj kraj i celokupan srpski rod.

-Za Milana Jovića je odbrana  otadžbine i roda bila svetinja, a svetinja su mu bili i njegovi borci i celokupan srpski narod. On je uvek komandovao “za mnom”, tako je živeo i radio a na kraju je žrvtovao i ono što je najvrednije, svoj život, za slobodu i za našu Republiku Srpsku – rekao je Perić.

Pukovnik Milan Jović rođen je 1951. godine u Donjoj Trnovi u kojoj je završio Osnovnu školu a učiteljsku školu završio je u Bijeljini nakon koje upisuje Vojnu akademiju. Službovao je u više gradova bivše Jugoslavije i to u Zagrebu, Varaždinu i Mariboru.

Tog kobnog 9. februara 1993. godine u muslimanskom mestu Bilalići pukovnik Milan Jović poginuo je  predvodeći svoje borce nadomak muslimanskog uporišta Teočak. Iza pukovnika Jovića ostala je supruga Slavka i sinovi Dejan i Darko.

U Ugljeviku je na gradskom trgu 22. decembra 2018. godine otkrivena spomen-statua Milana Jovića, rad vajara Miloša Komada. Povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, 28. juna 1993. godine posthumno je odlikovan Ordenom Nemanjića. U njegovu slavu opština Ugljevik  zajedno sa lokalnom Boračkom organizacijom jednom godišnje organizuje manifestaciju “Jovićevi dani”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije