in

FZO RS najavio da će refundirati troškove prenatalnih testova koji su urađeni u poslednjih godinu dana

FZO RS najavio da će refundirati troškove prenatalnih testova koji su urađeni u poslednjih godinu dana

FOND zdravstvenog osiguranja (FZO) RS refundiraće iznos prenatalnih testova svim trudnicama koje su unazad godinu dana uradile ovaj test, a praksa će se nastaviti i u narednom periodu. Cene tih testova, u zavisnosti od tipa i stepena pouzdanosti, kreću se od 760 KM do 1.130 KM.

Foto Shutterstock

Kako je rečeno iz FZO RS, budući da je od stupanja na snagu Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju prošlo više od godinu dana i da UKC Srpske još nije završio proceduru u vezi sa prenatalnim testovima, FZO je odlučio da refundira prenatalne testove.

– Fond je na vreme doneo Program neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnica u kojem je definisana procedura, dok je UKC RS trebalo da pruža tu uslugu. Kako UKC još nije završio svoj deo obaveza, Fond je odlučio da trudnicama koje su finansirale taj test pokrije troškove – rečeno je iz Fonda.

Navode da će Fond uz određenu korekciju propisa ubuduće početi da refundira ovo pravo.

Fond je uz saglasnost Vlade, objavio program ostvarivanja prava na besplatne testove NIPT testove za trudnice, a UKC je raspisao poziv, rekao je ministar zdravlja Srpske Alen Šeranić.

Primena

ZAKON o zdravstvenom osiguranju RS stupio je na snagu u septembru 2022., nakon što je tadašnja predsednica RS Željka Cvijanović tokom predizborne kampanje najavila da će trudnice u Srpskoj imati pravo na besplatan prenatalni test. Primena je trebalo da počne 2023, ali je zapela na UKC jer se čeka da ta ustanova potpiše ugovor sa laboratorijom u kojoj će se obavljati testiranje.

– Molio bih za strpljenje dok Fond jasno definiše proceduru po pitanju načina refundacije – zaključio je Šeranić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije