in

Deveti januar pripada našoj duši, karakteru i slobodi (VIDEO)

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da Srpska želi mir i stabilnost, da ne da svoje i neće tuđe i da nikog ne ugrožava.

Foto: RTRS printskrin

– Slavimo 9. januar, deveti dan u godini koji je pripao nama da ga obeležavamo kao dan osnivanja Republike Srpske. Činimo to s velikom ljubavlju i željom da nikoga ne povredimo, a da se ipak veselimo, jer to pripada nama, našoj duši, našem karakteru i slobodi. Sloboda Srbima na ovim prostorima nikada nije bila filozofska, već egzistencijalna reč, zato je i proizvela mnoge naše akcije – rekao je predsednik Srpske na svečanoj akademiji u Banjaluci povodom obeležavanja 9. januara – Dana Republike Srpske.

On je istakao da se srpski narod oduvek borio za slobodu, podnoseći velike žrtve.

Dodik je podsetio da je Republika Srpska nastala pre ratnih sukoba u BiH.

– Formirali smo Republiku Srpsku zabrinuti za sudbinu srpskog naroda kojem je pretilo odvajanje od matice Srbije i da budemo nešto što smo davno bili – prekodrinski Srbi, oni kojima su razni osvajači pravili tampon zonu uz Drinu kako bi ih odvojili od matice. Zabrinuti, nismo želeli rat i nismo dali povod za rat – rekao je Dodik.

Dodik dodao da su u tom trenutku vođe srpskog naroda žrtvovale vlastiti komoditet, a neki od njih su danas pokojni, neki u belosvetskim kazamatima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije