in

Broj mališana koji su 2023. došli na svet znatno veći nego ranijih godina

Broj mališana koji su 2023. došli na svet znatno veći nego ranijih godina

CRNE prognoze demografa o sve manjem broju stanovnika u Republici Srpskoj demantovale su rođene bebe – prošle godine postali smo bogatiji za 9.309 mališana, što je znatno povećanje u odnosu na godinu ranije.

Foto: M. Anđela

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, lani je Srpska postala bogatija za 4.849 dečaka i 4.460 devojčica. Statistički podaci kažu da je u odnosu na 2022. broj rođenih veći za 191. Zanimljiv je podatak da je većinu bebica, odnosno oko 78,9 odsto, rodila majka starosti od 25 do 39 godina.

– Prosečna starost majke pri rođenju deteta u RS prošle godine bila je 29,8 godina. U 2023. godini, od ukupnog broja majki koje su rađale, 45,2 odsto njih rodile su prvo dete, 34,3 odsto drugo, a 20,6 odsto treće i više dece – zvanični je podatak Republičkog zavoda za statistiku.

Godinama unazad Srpska ima negativan prirodni priraštaj – broj rođenih je daleko manji u odnosu na broj umrlih. Iako još uvek nema podataka o broju umrlih za 2023. godinu, pretpostavlja se da je i dalje daleko veći nego broj rođenih. Ipak, vest da broj rođenih beba raste, ohrabruje. Unazad pet godina broj rođenih beba je opadao, a prognoze demografa za naredni period nisu bile optimistične.

To je zaista lepa vest i nada da će nas ubuduće biti više, kaže predsednik republičkog Udruženja “Četiri plus” Miladin Gotovac.

Pomoć nezaposlenim majkama

VLADA Srpske u septembru 2022. donela je Odluku o pružanju novčane pomoći nezaposlenim majkama četvoro i više dece, s ciljem izdržavanja porodice i očuvanja kvaliteta porodičnog života. Propisani su uslovi koje roditelj mora ispunjavati da bi ostvario pravo na novčanu pomoć – da je nezaposlen, da ima četvoro ili više dece, od kojih je najmlađe dete mlađe od 18 godina, odnosno jedno od dece je maloletno.

– Činjenica da imamo 191 više rođenih beba u odnosu na godinu ranije govori da se nešto promenilo. To je fina brojka, jer toliko đaka ima jedna prosečna škola u Republici Srpskoj – kaže Gotovac.

Mere pomoći roditeljima koje je uvela Vlada Srpske pre 21 meseca su dale efekte, objašnjava on.

– Po podacima kojim raspolažem, vidljivo je da se povećao broj rođene dece u višečlanim porodicama, tačnije u onima u kojima je ranije bilo troje ili četvoro dece. Mera Vlade, kojom se nezaposlenim majkama sa četvoro i više dece na mesečnom nivou dodeljuje 750 KM je zasigurno prevagnula kod parova koji su želeli da imaju više dece – pojasnio je Gotovac i dodao da veruje da će i u narednim godinama ova mera dati još bolje rezultate, odnosno da ćemo imati sve više rođenih beba u Srpskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije