in

BOŠNJACI MOGU DA GOVORE ŠTA HOĆE: Dodik o opstanku BiH i pregovorima sa Sarajevom

GOVOREĆI o inicijativi koju je SNSD pokrenuo za pregovore sa Bošnjacima i Hrvatima o daljem funkcionisanju BiH, a koja će se naći na skupštinskoj raspravi 11. maja, predsednik SNSD Milorad Dodik je rekao da je zahtev SNSD razgovor i dogovor bez stranaca, isključivo između naroda unutar BiH.

Milorad Dodik

– Naš zahtev je dogovor bez stranaca. Pre desetak godina niko nije smeo pomenuti referendum u Srpskoj, pa smo mi pomenuli, a Bosna i Hercegovina je ionako raspadnuta pa niko nije smeo da pokrene priču o razdruživanju, osim nas. Nema nijednog elementa da se BiH organizuje i opstane. Ja sam rekao da je mirni razlaz jedina opcija koja će se desiti, doći će i to vreme – rekao je Dodik.

On je dodao da je cilj razgovor o svim temama sa ostalim narodima u BiH kako bi se razjasnilo kako je moguće da BiH opstane, od čega ne beži ni SNSD, poručio je Dodik, ali je dodao da ako je nemoguće da BiH opstane da je sasvim logično da postoje ideje o razlazu.

– Mi ćemo sa HDZ već skoro razgovarati, ali SDS, PDP i SDA imaju isti stav po pitanju dijaloga, a to je da nema razgovora. Ako neće da učestvuju u ovome, oni se sami isključuju, a za nas je najgore što su SDS i PDP deo bloka sa SDA, a nisu deo bloka s nama. Evo pozivam ih ja na razgovor, oni neka odrede vrijeme i mesto i ja ću doći, evo pozivam ih – rekao je Dodik.

On je rekao da narodi u BiH nemaju nijedan zajednički datum u njenoj istoriji.

– Jedini zajednički datum su Nova godina i Prvi maj, što je od internacionalnog značaja. Uvek kada je neki istorijski događaj bio na sceni mi smo bili na različitim stranama, tako da jedni obežavaju komemoracije, a drugi prave veselja na isti dan. Čak i Ustav BiH koji je napisan je srušen, tako da nema govora ni o nekom ustavnom patriotizmu koji bi mogao da se održi. To što Bošnjaci govore da su patriote to mogu da govore šta hoće, za BiH je potreban neki drugi patriotizam, srpskog i hrvatskog patriotizma nema za BiH koliko ja vidim – poručio je Dodik.

(Srpskainfo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije