in

Bizarno objašnjenje američke ambasade o prazniku

AMERIČKA ambasada u Sarajevu saopštila je danas povodom 9. januara Dana Republike Srpske porukom da problem nije u proslavi praznika, nego u odluci da to bude 9. januar.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

– Problem ne leži u proslavi praznika, nego u odluci da to bude devetog januara. Povezivanje tog obeležavanja sa pravoslavnim verskim praznikom u suprotnosti je sa nekoliko odredbi Ustava BiH kojima se zabranjuje diskriminacija. Ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja – navodi se u saopštenju.

Dodaju da član 3 Dejtonskog Ustava propisuje da se entiteti u potpunosti moraju pridržavati odluka institucija BiH, uključujući i konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH.

– Prema Krivičnom zakonu BiH, nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično delo. I ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja. SAD očekuju da će relevantne institucije za sprovođenje zakona i pravosudne institucije sprovesti istragu o svakom slučaju kršenja zakona koji je povezan sa proslavom Dana Republike Srpske devetog januara – naveli su iz Ambasade SAD.

Podsetili su i da su SAD i pre regovale na, kako su naveli, antidejtonska delovanja i neće oklevati da to urade i ubuduće.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije