in

Bivši američki diplomata o nadletanju aviona NATO-a uoči Dana Republike Srpske

POLITIČKI analitičar i bivši američki diplomata Džejms Džatras izjavio je da su preleti aviona NATO iznad Republike Srpske, na dan obeležavanja Dana Republike, otvorena pretnja upotrebom sile.

FOTO TANJUG/ FOTO SRNA

Džatras kaže da zapadni političari odavno gledaju Srbe kao “zgodno ranjivu zamenu za svoje antiruske opsesije”, te da je cilj preleta aviona da se zastraše Republika Srpska i predsednik Srpske Milorad Dodik.

– Nema sumnje da su trenutne rastuće tenzije u BiH – koje zapadne vlade i mediji lažno pripisuju navodnim pokušajima predsednika Dodika da ‘podriva Dejtonski mirovni sporazum’, ali su, zapravo rezultat napora ‘Globalnog američkog carstva’ da centralizuje BiH pod muslimanskom kontrolom – pokušaj da se odgurnu na ono što vide kao odgovarajuću tačku pritiska – naveo je Džatras u izjavi za Srnu.

Džatras je izrazio uvjerenje da će Dodik i srpski narod u Republici Srpskoj nastaviti da se odupiru takvim pritiscima na čvrst, ali pravedan način.

Podsetimo, američki vojni avion tanker nadletao je u ponedeljak, 8. januara, uoči obeležavanja Dana Republike Srpske, područje u blizini Banjaluke.

Iz Ambasade SAD je saopšteno da je održana bilateralna kopneno-vazdušna vežba JTAK timova iz sastava Specijalnih snaga Vojske SAD i Oružanih snaga BiH na području Tuzle i Brčkog u poslepodnevnim časovima. Upravo u to vreme u banjalučkoj hali Borik održavana je Svečana akademija povodom praznika Dana Republike Srpske – 9. januar.

BONUS VIDEO: BAJA MALI KNINDžA NA PUNOM TRGU KRAJINE: Zapevao i Dodik, Srpska slavi svoj rođendan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije