in

Шуме српских избјеглица из ФБиХ годинама изложена илегалној сјечи

Шуме српских избјеглица из ФБиХ годинама изложена илегалној сјечи

РАТНА дешавања деведестих приморила су бројне Србе из Босанског Грахова, Дрвара, Гламоча и Босанског Петровца да напусте своја вијековна огњишта. Тако су, шумска пространства у приватном власништву српских становника избјеглих са ових простора годинама била изложена нелегалној сјечи.

Како би се зауставила даља сјеча шума и уништавање приватних земљиштва, чланови Фондације „Одрживи развој“ из Бањалуке у сарадњи са Удружењем приватних шумовласника „Наша шума“ из Босанског Грахова покренули су пројекат  „Унапређење система стручно-савјетодавне подршке власницима – приватних шума“ .

– Наведеним пројектом  учествоваћемо на Јавном конкурсу за суфинансирање, које је расписало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске – истиче Драган Салић предсједник Фондације „Одрживи развој“ и додаје:

– Основни циљеви у изради наведеног пројекта огледају се у заштити земљишта и приватних шума на подручју ФБиХ, изради шумско – привредне основе за власнике приватних шума, разграничењу власника приватних шума са шумама у државном власништву које експлоатишу државна предузећа из Федерације БиХ и смањењу шумских крађа у посједима приватних шумовласника, те превентивним активностима за гашење шумских пожара на посједима приватних шумовласника на подручју ФБиХ.

Кроз реализацију пројекта крајем ове године планирано је савјетовање са власницима приватних шума у ФБиХ.

– Свим учесницима биће подијељене брошуре као водич за власнике приватних шума. Поред наведеног, у наредним годинама циљ нам је неколико пута годишње одржавати савјетовања приватних шумовласника, како би их упознали са њиховим правима и начином  заштите над земљом и шумом у њиховом приватном власништву – истиче Милица Буква из Фондације „Одрживи развој“.