in

Пронађена авио-бомба у Бањалуци: Сутра уклањање

Пронађена авио-бомба у Бањалуци: Сутра уклањање

ПРИПАДНИЦИ Републичке управе цивилне заштите, односно Сектор за деминирање, уклониће сутра авио-бомбу из Другог свјетског рата, тешку 50 килограма, из ријеке Сутурлија у Бањалуци.

За дио становника насеља Шибови издате су одређене препоруке за поступање у току ове активности.

Како су истакли из Одсјека за послове цивилне заштите и Професионалне територијално ватрогасно-спасилачке јединице, заостала авио-бомба налази се у Сутурлији на локацији изнад купалишта кањона на удаљености око 900 метара узводно уз ријеку, од ушћа Сутурлије у Врбас.

  •  На основу приједлога Градског штаба за ванредне ситуације, а у циљу спровођења мјера безбједности и заштите становништва донесена је наредба да се 4. јануара од девет до 11 часова обави потпуно, правовремено, привремено удаљавање (евакуација) становништва и забрана боравка до 11 часова, до давања сигнала, тј. ручне сирене за престанак опасности у полупречнику до 300 метара од локације на којој се налази заостала бомба – наводе из овог одсјека.

Истичу да ће евакуацију становништва и спровођење мјера безбједности на овом простору спровести Полицијска управа Бањалука у складу са својим планом.

  •  Становништво насеља Шибови, које живи у зони од 300 до 500 метара од локације уклањања авио-бомбе, односно у улицама Трла, 1300 Каплара и Жарка Згоњанина, позвано је да 4. јануара од девет до 11 часова не напуштају своје стамбене просторије у којима бораве. Такође, забрањен је боравак и кретање на отвореном простору, а савјетовано је да у стамбеним и другим објектима отворе прозоре, удаље се од стаклених површина, те да сарађују са органима јавног реда и другим службама заштите и спасавања – придржавајући се њихових упутстава – додају из Одсјека.

Након завршетка акције уклањања авио-бомбе, суграђани ће бити информисани.

(Независне)