in

U DANU OTKAZE DALO 13 ANESTEZIOLOGA: Drama u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu zbog loših uslova za lečenje kovid pacijenata

ČAK 13 anesteziologa u sredu je dalo otkaz u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, podnevši zahteve za raskid ugovora.

Foto Avaz

Kao glavni razlog za takav potez navodi se nezadovoljstvo zbog loših uslova rada, koji se odnose na lečenje kovid pacijenata i korišćenje takozvanih malina respiratora, koje smatraju neadekvatnim. Radi se mahom o anesteziolozima koji su, pre mesec dana, poslali pismo rukovodstvu KCUS, u kojem su upozoravali na katastrofalne uslove rada.

Pismo se pojavilo u javnosti i podiglo veliku prašinu. Zahtevi lekara nisu ispoštovani, a o stanju u KCUS pokrenuta je istraga i svi potpisnici su saslušani u svojstvu svedoka. Mediji navode da je, u međuvremenu na lekare vršen veliki pritisak i traženo je da potpišu akt, kojim potvrđuju da sporno pismo nije istinito.

Zbog novonastale situacije generalna direktorka KCUS Sebija Izetbegović, inače supruga lidera SDA Bakira Izetbegovića, sazvala je sastanak sa načelnicima svih odeljenja, a biće održana i sednica Vlade Kantona Sarajevo kako bi se našlo rešenje.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić poručio je da će zatražiti izveštaj o okolnostima zbog kojih je 13 od 17 anesteziologa dalo otkaze. Posebno će se razmatrati informacija na koji će način biti organizovan proces rada u KCUS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije