in

TO ŠTO ON GOVORI MISLI SVAKI SRBIN IZ RS: Milanović o Dodikovim izjavama

PREDSEDNIK Hrvatske Zoran Milanović je rekao da se ne slaže s izjavama predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i da mu je poručio da se smiri. Milanović je dodao da to što Dodik govori žele svi Srbi u Republici Srpskoj i da je to stvarnost.

Foto: D. Milovanović/AP Photo/Markus Schreiber

– Ovo što Dodik priča, s njim se ne slažem, rekao sam mu da se smiri. Ali to misle svi Srbi – rekao je Milanović govoreći o Dodikovim pretnjama otcepljenjem.

Istakao je da to što Dodik kaže treba svakoga da zabrine.

– Tako misli skoro svaki Srbin u RS. To je stvarnost. Oni to žele kao što su Hrvati to želeli 1991. godine. Nama to ne odgovara. Ali to je stvarnost. To je realan život – rekao je Milanović.

Upitan u Splitu da prokomentariše situaciju u Bosni i Hercegovini, Milanović je kazao da ona za Hrvatsku s jedne strane ne znači ništa, ali s druge strane, sve što se tiče statusa Hrvata u BiH – tiče se i Hrvatske.

“NATO nas otpilio kao zadnjeg balavca”

Govoreći o preletima američkih vojnih aviona preko teritorije Bosne i Hercegovine na Dan RS, hrvatski predsednik je rekao da ti avioni preleću i Hrvatsku, a da Hrvate niko ni za šta ne pita.

– Amerikanci lete preko Hrvatske, koridor im je otvoren. Iz Avijana prolaze prema BiH. U međuvremenu je NATO napustio BiH. To je sad nekakva misija EU. I šta se dogodilo? Par aviona, pretpostavljam američkih, leteli su preko Hrvatske, rutinski, jer su to dogovorili s nekim u Sarajevu, nas ne moraju ništa pitati, preleteli su. To se nije dogodilo jednom, stalno se to događa. Bila je nekakva vežba u BiH, a tamo je sve komplikovano. Ministar Bošnjak je sve sam dogovorio s NATO-om, ovi su doleteli na vežbu koja je morala biti dve nedelje kasnije. Ali je održana na taj nesrećni Dan RS da bi se pokazalo Srbima. Bez obzira na Dodika koji svašta priča, ovi avioni lete preko Hrvatske jer im je to komotno. Mogu i preko Crne Gore ući u BiH. Mi smo tražili da se uključimo u tu Altea misiju jer smo članica NATO-a. Kad je ta misija počinjala, nismo bili i NATO i EU. Ali i danas nas ne puštaju u misiju u BiH. Možemo da dajemo svoje ljude u Avganistan… – rekao je Milanović.

– Mi smo tu da se preko nas leti, ali kad Hrvatska kao članica NATO-a traži da učestvujemo, otpilili su nas kao zadnjeg balavca. Ovog trenutnog ministra spoljnih poslova – rekao je Milanović.

BONUS VIDEO: OVE IZJAVE VUČIĆA SU CENZURISALI HRVATSKI MEDIJI – Smetala im dva odgovora predsednika Srbije

(Blic)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije