in

SRBI NEMAJU MIRA NI NA BADNJI DAN: Kod Vukovara organizovan prijem, cilj

U restoranu “Kamen” u Dicmu održan je prijem povodom Badnjaka i Božića koji je organizovao opskurno udruženje Hrvatski pravoslavni centar iz Vukovara, kojem je cilj osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve.

Srpski dom u Vukovaru / Foto N. Fifić

Na prijemu su bili i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, ali i izaslanik hrvatskog predsednika Zorana Milanovića general Marijan Mareković i Ante Sanader, potpredsednik Hrvatskog sabora.

Prijem je organizovao izvesni predsednik udruženja Predrag Mišić Peđa, koji se predstavlja da je po nacionalnosti Hrvat, po narodnosti Srbin i pravoslavne vere. Kaže da je sam nacrtao grb udruženja koji podseća na grb Hrvatske pravoslavne crkve iz vremena NDH.

– Ako može da postoji bugarska, rumunska, makedonska, grčka i sve ostale autokefalne pravoslavne crkve, onda i u Hrvatskoj treba da postojati upravo takva pravoslavna crkva. Na ovaj način mi se u principu želimo odvojiti od Srpske pravoslavne crkve jer ne pripadamo toj crkvi niti svetosavlju, a razlozi su jako dobro poznati – izjavio je Mišić, osuđujući SPC da je “širila mržnju, naročito prema hrvatskom narodu”.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije