in

SEVERNA MAKEDONIJA DANAS PREUZIMA PREDSEDAVANJE OEBS-OM: Osmanijeva inauguracija 12. januara

SEVERNA MAKEDONIJA DANAS PREUZIMA PREDSEDAVANJE OEBS-OM: Osmanijeva inauguracija 12. januara

SEVERNA Makedonija danas preuzima godišnje predsedavanje Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Foto: Shutterstock/Ilustracija

– Velika je odgovornost i čast preuzeti predsedavanje OEBS-om 2023. Naš cilj će biti da se fokusiramo na same principe Završnog akta iz Helsinkija, u interesu i za potrebe ljudi – rekao je ministar spoljnih poslova Severne Makedonije i novi predsedavajući OEBS-a Bujar Osmani.

Osmani je rekao da je plan OEBS-a da pruži pomoć stanovništvu pogođenom sukobom, ali i drugima kojima je potrebna jer je zadatak organizacije da ublažava krize i podržava mir.

Osmani je istakao da će Ukrajina ostati prioritet i ključno bezbednosno pitanje, jer je rat u toj zemlji potkopao evropsku bezbednost i ugrožava mir i stabilnost kontinenta i šire, saopštio je OEBS. Očuvanje vrednosti OEBS-a i poštovanje međunarodnog prava moraju biti zajednički prioritet, ukazao je Osmani.

Prema njegovim rečima, u radu će se fokusirati i na podršku održivom ekonomskom rastu i saradnju u oblasti životne sredine. Osmani će zvanično biti inaugurisan za predsedavajućeg i izložiti prioritete Severne Makedonije tokom predsedavanja na sastanku Stalnog saveta OEBS-a u Beču 12. januara.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije