in

Proglasili nezavisnost pre 33 godine, ali ih neke zemlje i dalje izbegavaju

SUTRA je 32. godišnjica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. 15. januara 1992. su Hrvatsku priznale članice tadašnje Evropske zajednice, a Nemačka je taj dan odmah uspostavila i diplomatske odnose s Hrvatskom.

Foto: piksabej

Međunarodno priznanje Hrvatske je postupno usledilo nakon proglašenja nezavisnosti Republike Hrvatske 25. juna 1991.

Istog dana razdruživanje je proglasila i Slovenija i sledeći dan su se novosamostalne države uzajamno priznale.

Paralelno je tekao proces razdruživanja Sovjetskog Saveza, gde su prednjačile baltičke države i Ukrajina, koje su priznale Hrvatsku tokom 1991, a od njih prva Litvanija. Te su države u to doba i same bile tek delimično priznate.

Zemlje koje su prednjačile u diplomatskim nastojanjima za međunarodno priznanje Hrvatske, svakako su bile Sveta Stolica i Nemačka. Vatikanska diplomacija, kao prva u svetu, još je 3. oktobra 1991. godine objavila da radi na hrvatskom međunarodnom priznanju.

Od opšte priznatih zemalja Hrvatsku je prvi priznao Island, 19. decembra 1991. Island je takođe prvi priznao i baltičke republike: Litvaniju, Letoniju, Estoniju. Istog dana je Nemačka objavila priznanje koje je međutim trebalo da stupi na snagu 15. januara 1992. Priznanje su najavile i Italija, Švedska i Vatikan. Vatikan je priznao Hrvatsku 13. januara, a San Marino 14. januara.

Dana 15. januara 1992. Hrvatsku je priznalo svih 12 tadašnjih članica Evropske unije, te još i Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švajcarska. Sledećeg dana usledilo je priznanje još zemalja, a do kraja januara Hrvatsku su priznale 44 države.

Rusija je Hrvatsku priznala u februaru, Japan u martu, SAD u aprilu, a Indija u maju. Do 31. decembra 1995. Hrvatsku su priznale 124 države. Hrvatska i SR Jugoslavija sklopile su Sporazum o normalizaciji odnosa, koji je uključivao uzajamno priznanje, 23. avgusta 1996, a uspostavile su diplomatske odnose 9. septembra iste godine.

Ali, do danas Hrvatsku još nisu priznale četiri zemlje – Butan, Liberija, Niger i Tonga.

Među zemljama koje su relativno nedavno priznale Hrvatsku su Somalija koja je to učinila u februaru 2022, dok su Centralnoafrička Republika i Togo to učinili isti dan – 18. septembra 2023. Pedesetak zemlja nikad nije formalno donelo odluku o priznanju, ali su uspostavile diplomatske odnose što se tretira kao priznanje.

BONUS VIDEO: OVE IZJAVE VUČIĆA SU CENZURISALI HRVATSKI MEDIJI – Smetala im dva odgovora predsednika Srbije

(Blic)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije