in

PLENKOVIĆ NAJAVIO ZABRANU RADA NEDELJOM: Hrvatski premijer se poziva na analizu koja ne postoji!

HRVATSKI premijer Andrej Plenković najavio je danas, nakon sastanka vladajuće koalicije, zabranu rada prodavnica nedeljom, pozivajući se, kako tvrdi portal Index.hr, na analizu koja ne postoji.

Foto Tanjug

Trgovine bi, kako je rekao, nedeljom bile zatvorene, osim 16 nedelja u godini.

-Razgovarali smo o Zakonu o trgovini i zakonu koji reguliše rad Hrvatske gospodarske komore. Zakon o trgovini podrazumeva pitanje rada nedeljom. Ideja je da se rad nedeljom zabrani osim 16 nedelja u godini, uzeli bi u obzir turističku sezonu- naveo je premijer.

Plenković je i ranije najavljivao zabranu rada nedeljom za prodavnice i pozivao se na dvogodišnju vladinu analizu, za koju je Index u oktobru prošle godine otkrio da ne postoji, piše portal.

U tekstu se dodaje da je Indeks u oktobru 2020. godine Ministarstvo privrede i održivog razvoja Tomislava Ćorića zvanično potvrdilo da ne postoji vladina analiza o neradnim nedeljama koju su tada spominjali premijer Plenković i ministar prostornog planiranja, građevinarstva i državne imovine Darko Horvat.

-Plenković je tada u svojim medijskim nastupima vezanim za izmene zakona o neradnim nedeljama spominjao da je video dvogodišnju analizu Ministarstva privrede, a isto to je pominjao i ministar Horvat, ističući da se upravo na temelju te analize ”menja član 57” unutar kojeg se reguliše rad trgovina nedeljom- navodi Indeks.

Dalje se napominje da je ta redakcija zatražila na uvid tu analizu od vlade i ministarstva još u maju prošle godine, nakon što su im vladini partneri u pregovorima o radu nedeljom – od Sindikata trgovine, Hrvatske trgovinske komore, Hrvatskog udruženja poslodavaca do predstavnika trgovčkih centara – potvrdili da je oni nisu videli.

-Ministarstvo privrede i održivog razvoja ne raspolaže traženom analizom”, glasio je konačan odgovor iz ministarstva koji je Indeks dobio “nakon tri novinarska upita, pozivanja na pravo na pristup informacijama te žalbi povereniku za informisanje- čime su nadležni, kako zaključuje, “napokon priznali kako je to bila laž”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije