in

Obaveštajci proneverili milione širom sveta, Milanović traži razrešenje generala

PREDSEDNIK Hrvatske Zoran Milanović uputio je dopis premijeru Andreju Plenkoviću kojim je pokrenuo postupak za razrešenje generala Ivice Kindera s dužnosti komandanta Vojne sigurnosno-obaveštajne agencije (VSOA) zbog nezakonitog trošenja državnog novca.

Foto: MORH/Tanjug/Hina/Damir Senčar

U Kancelariji predsednika ističu da Milanović smatra da komandant VSOA, kao osoba odgovorna za funkcionisanje agencije, ne može više obavljati tu dužnost nakon što su u izveštaju Veća za nacionalnu bezbednost o Vanrednom neposrednom nadzoru VSOA navedene opsežne i teške povrede.

Milanović je pokrenuo postupak u skladu sa Zakonom o bezbednosno-obaveštajnom sistemu RH, u kom piše da ”postupak za razrešenje komandanta bezbednosno-obaveštajnih agencija mogu pokrenuti Predsednik Republike, predsednik Vlade i Hrvatski sabor”.

Proneverili dva miliona kuna

Nadzorom u VSOA-e je utvrđen niz prekršaja. Najviše se skreće pažnja na činjenicu da su hrvatski obavještajci, koji su boravili na različitim zadacima u vojnim misijama u Poljskoj, Libanu i Litvaniji, proneverili najmanje dva miliona kuna.

Hrvatski obaveštajci su lažirali troškove, a višak novca stavljali u svoje džepove.

Hrvatski mediji pišu da je u pitanju više radnika VSOA, od kojih nekoliko njih više ne radi u toj službi.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: SNIMCI DEJSTVA “GRADA” – Dejstva ruskih projektila u zoni odbrane vazdušnog prostora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije