in

NA JESEN GRADE MOST NA TARI! BiH i Crna Gora krupnim projektima jačaju ekonomsku saradnju

BOSNA i Hercegovina i Crna Gora zajednički će graditi novi međudržavni most na Tari, dug 180 metara, a izgradnja bi mogla početi već na jesen.

Foto D. Dozet

To je dogovoreno na jučerašnjem sastanku ministra komunikacija i transporta u Savetu ministara BiH Vojina Mitrovića i ministra kapitalnih investicija Crne Gore Mladena Bojanića. Na konferenciji za medije oni su istakli da je postignut dogovor da se formira radna grupa dva ministarstva s ciljem da do jula sprovedu potrebne aktivnosti kako bi potpisali sporazum o izgradnji mosta na Tari, na putnom pravcu koji povezuje Sarajevo i Podgoricu.

– Drumsko povezivanje Sarajeva i Podgorice najbitnije je infrastrukturno pitanje za dve zemlje – istakao je Mitrović.

On kaže da će izgradnja mosta na Tari, zajedno s nadzorom, koštati dva miliona evra i po polovinu bi finansirale dve zemlje.

Govoreći o putu od Foče do Šćepan Polja, Mitrović je naveo da je reč o 20 kilometara puta i da vrednost projekta koji se odnosi na Srpsku iznosi oko 72 miliona evra.

– Za most i put od Foče do Šćepan Polja glavni projekat je završen i postoje uslovi da se može krenuti u obezbeđivanje sredstava. Realno je da bi gradnja mosta mogla početi na jesen – rekao je Mitrović.

SARADNJA Mladen Bojanić i Vojin Mitović, FOTO Ministarstvo transporta BiH

Na tom putnom pravcu planira se i izgradnja integrisanog graničnog prelaza, sa crnogorske strane, koji će imati samo jedno zaustavljanje što bi uveliko olakšalo komunikaciju i prevoz putnika i robe.

Mitrović je ocenio da su integrisani granični prelazi izuzetno značajni kako bi drumski transport bio ubrzan i jeftiniji.

– Već ranije je dogovoreno da se dva granična prelaza rade na teritoriji BiH, a dva na teritoriji Crne Gore – istakao je Mitrović, navodeći da su razgovarali i o pojednostavljenom prevozu putnika uključujući linijski prevoz, budući da je turizam najznačajnija crnogorska privredna delatnost.

BOJANIĆ: DOĐITE NA ODMOR

MINISTAR kapitalnih investicija Crne Gore Mladen Bojanić posetu Sarajevu iskoristio je da pozove sve građane BiH da dođu u Crnu Goru na odmor.

– Što se tiče pandemije virusa korona, Crna Gora ima veoma dobre pokazatelje. Pozivam građane BiH da dođu, a mi ćemo se truditi da budemo što bolji domaćini – istakao je Bojanić.

Mladen Bojanić je naglasio da BiH i Crnu Goru ne opterećuju nikakva politička pitanja i da postoji dobra volja za unapređenje ekonomske saradnje.

– Razgovarali smo o problemima koji realno mogu da se reše u kratkom roku. Prepoznali smo da put Sarajevo – Podgorica ne služi na čast nijednoj zemlji. I sada sam prošao tim putem i po ko zna koji put se uverio u loše stanje, koje ne služi na čast nikome u Evropi – rekao je Bojanić.

Uveren je da most i integrisani granični prelaz mogu biti izgrađeni vrlo brzo i najavio da će već sutra biti formiran operativni tim dva ministarstva, kako bi sa projektom izašli pred investitore i međunarodnu zajednicu.

– Preduslov za dobru putnu komunikaciju je njena bezbednost, čime bi se ubrzala i razmena robe i dolazak ljudi u BiH i Crnu Goru. Krupni infrastrukturni projekti su ti koji mogu da obnove ekonomiju zemalja – naglasio je Bojanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije