in

Mi smo nezavisna, suverena mađarska nacija

BRISEL nije šef Mađarskoj i ne diktira evropska pitanja, poručio je mađarski premijer Viktor Orban u objavi na “Fejsbuku”.

Foto: Profimedia

On je napisao da EU “nije u Briselu, već u Beču, Budimpešti i Varšavi, Berlinu i Madridu”.

– Brisel nije naš šef. Mi smo nezavisna, suverena mađarska nacija. Zajedno donosimo odluke. Ukoliko nisu dobre za nas, mi ćemo im to reći; a ako ih možemo sprečiti, neće biti donesena zajednička odluka – naglasio je Orban.

Orban je u poslednjih nekoliko sedmica u naslovima međunarodnih vesti, zbog iskrenih komentara u kojima kritikuje politiku Zapada.

Premijer Mađarske kritikovao je podršku NATO-a Kijevu tokom sastanka sa austrijskim premijerom Karlom Nehamerom u četvrtak, 28. jula.

– Procena Mađarske je da se konceptom u kojem NATO podržava Ukrajinu slanjem oružja i oficira za obuku, a Ukrajinci se bore protiv Rusa, gradi nešto za šta se do sada nije pokazalo da rezultira ukrajinskom pobedom – izjavio je Orban na konferenciji za novinare.

On je bio suzdržan među evropskim liderima u uključivanju u briselsku kampanju oštrih sankcija Rusiji, posebno potpunog embarga na ruski prirodni gas.

U izjavama u kojima kritikuje NATO, Orban se osvrnuo i na činjenicu da sankcije Moskvi uzrokuju ozbiljne ekonomske probleme EU.

Orban je naglasio da je potrebno pronaći mirno rešenje u Ukrajini, jer će nedostatak toga prouzrokovati ekonomsku recesiju u EU, koju će pratiti politička nestabilnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije