in

Foto 24 sata.hr

Tuča u Vukovaru, u kojoj je grupa siledžija pretukla maloletne dečake, misleći da su Srbi, jer su govorili ekavicu, a ispostavilo se da su, zapravo, Hrvati, poprimila je u Hrvatskoj političku dimenziju.

Foto Ž. Knežević

 Dok je policija zasada privela četvoricu napadača na šestoricu dečaka, od kojih su trojica teško povređena, u Vukovaru vlada ogorčenje i najava da će se građani okupiti u centru grada na protestu u subotu. Roditelji pretučene dece su gnevni, jer je identifikovani dvadesettrogodišnji nasilnik poznat po incidentima, dok u policiji ne saopštavaju da li traje potraga za još nekima, već samo vele da se sprovodi “kriminalistička istraga”.

– Smemo li slobodno da hodamo ovim gradom i ne bojimo se kako govorimo, za koga navijamo, kako izgledamo? Hoće li sledeći odstrel biti po tome ko nosi naočare, ko je nizak, a ko ima svetlu kosu – piše u pozivu na protest, uz napomenu da političari nisu dobrodošli.

Foto: Printsrkin

Roditelji su naročito ljuti što se za napadače, koji su članovi navijačkih grupa “bed blu bojsa”, kaže da su “naši dečki”, i traže energične mere da se to više ne ponavlja. Tvrdi se i da svi u Vukovaru znaju ko su napadači, jer godinama terorišu grad.

Onaj koji je najviše napadao ćirilicu u Vukovaru, gradonačelnik Ivan Penava, sada osuđuje huligane koji su mislili da deca govore srpski i zato ih napali. Ko zaista brani najgore nasilnike i omogućava im da, bez kazne, tuku i maltretiraju građane, naprosto nije jasno, a policija i institucije u Zagrebu i dalje se o svemu ne izjašnjavaju.

Prave se da ne znaju ništa

Pupovac poručuje da se “danas ne prave kao da ne znaju ništa, i te kako dobro znaju”.

– Država, vlada i njene institucije ne mogu da imaju toleranciju prema ljudima koji narušavaju ono što je u sportu najbolje, takmičenje u miru, veštini, a ne u mržnji i nasilju. Mir u Vukovaru koji je izboren sada ugrožavaju oni koji grad žele da pretvore u mesto nasilja. To ne treba nikome, ni Hrvatima, ni Srbima – kaže lider Srba u Hrvatskoj koji će ovaj problem postaviti i na koalicijskom sastanku vladajuće većine.

– Država i vlast teško su pogrešili – ocenjuje Milorad Pupovac, predsednik SDSS, uz analizu celog događaja koji je uzbudio grad.

Po Pupovcu, grupa dečaka išla je centrom grada, kada su ih huligani zaustavili, misleći da govore srpski i počeli nemilosrdno da ih tuku. Reč je bila o dečacima hrvatske nacionalnosti, ali još nije objavljen spisak napadnutih, jer su neki, srećom, uspeli da pobegnu.

Pupovac podseća i na događaj kada su, prošle godine, uoči Kolone sećanja u Vukovaru napadnuti studenti iz Srbije, a napadači su, uz prisustvo policije, znajući da im se ništa neće dogoditi, oštetili auto i pretili mladićima.

Foto HINA/ ZVONIMIR KUHTIC

– Ovom nasilju treba stati na kraj – poručuje Pupovac, koji smatra da nije reč o “običnoj” tuči.

Lider Srba u Hrvatskoj smatra da u Vukovaru nasilje ima političke pokrovitelje koji se ne mire da je reč o gradu gde žive Hrvati i Srbi. Politika podstiče ekstremizam u obračunu sa svima koji nisu “njihovi”, a ti politički centri sada ćute.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije