in

Evropski tužioci pretražuju hrvatsko Ministarstvo kulture

Evropski tužioci pretražuju hrvatsko Ministarstvo kulture

HRVATSKA policija je jutros, po nalogu Kancelarije evropskog javnog tužioca, upala u Ministarstvo kulture i medija, zbog sumnji u brojne malverzacije u trošenju evropskog novca.

Foto N. Fifić

Pretraženi su i stanovi visokorangiranih delatnika ministarstva za koje se sumnja da su umešani u malverzacije oko obnove Zagreba nakon zemljotresa. Naime, Ministarstvo je dodelilo velike novce Geodetskom fakultetu da izvrši snimanje oštećenja zgrada, a pokazalo se da su cene bile daleko veće od realnih i da snimanja nisu sprovedena precizno. Reagovao je i hrvatski premijer Andrej Plenković rečima “policija u ministarstvu, ništa novo, danas je samo lep dan”.

Ovo je nastavak afera kojima se ne vidi kraj u Hrvatskoj, a povezane su sa ministarstvima i članovima vlade. Do sada su na inicijativu evropskih tužilaca, dva ministra iz Plenkovićeve vlade završila u zatvoru i čekaju suđenje, a aktuelna ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek demantuje da istraga evropskih tužilaca ima ikakvu vezu sa njenim ministarstvom.

Naime, jedan od argumenata je da se radilo o “hrvatskom”, a ne o evropskom novcu, što je pod znakom pitanja, jer da je tako, evropski tužioci ne bi pokrenuli istragu. Očito će se klupko ove korupcijske afere raspetljati veoma brzo, a epilog nikako ne ide u korist vladajuće većine, koju čekaju skori izbori.

Brojne su reakcije opozicije koja i ovu aferu uzima kao krunski argument da je sadašnja vlada korumpirana. “HDZ je stranka već pre osuđena za korupciju, njima je kriminal stvar organizacijske kulture, a rezultat je 30 smenjenih ministara”, kaže Davor Nađi, dok Mirela Ahmetović iz SDP tvrdi da je Plenkovićeva vlada “rasadnik kriminalaca”. Istovremeno, lideri opozicije kažu da su evropski tužioci potrebni Hrvatskoj, iako postoje inicijative da se osujete u radu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije