in

Галијашевић о НАТО бомбардовању: Запад жели геополитичку моћ

НЕ постоји стратешки ни оперативно тактички документ агресивне НАТО алијансе у којем Русија није дефинисана као „војни и „геополитички непријатељ“, којег је ова организација притискала, окруживала у прецизно дефинисаном непријатељском дворишту.

Ово говори стручњак за безбједност Џевад Галијашевић, коментаришући улогу Запада у украјинској кризи.

Заштитити угрожене, свакодневно нападане становнике Доњецка и Луганска (ДНР и ЛНР) те заштитити стратешку позицију полуострва Крим које је слободном вољом и на референдуму захтијевало повратак у окриље, територијалног интегритета Русије и, на крају, извршити демилитаризацију и денацификацију Украјине. Иако је одговор Русије стигао у завршници овог процеса он је ипак довео у питање цјелокупни, вишедеценијски посао Сјеверно-Атлантског савеза. Сједињене Америчке Државе су због тога реаговале огорчено, бијесно и нервозно али ипак знају одлично шта се то сада дешава у Украјини и зашто – додаје Галијашевић.

Галијашевић истиче да Русија није неко ко ће да трпи деценијама америчке бомбе и њихову војну силу.

Американци дођу, униште, разоре, некада остану двадесет и више година па се врате својој кући, да размисле и одлуче ко ће бити сљедећа мета њихове разбојничке политике.Уклонити, већ најављену НАТО прјетњу из Украјине, са свога прага… почистити центре за развој оружија за масовно уништење, био-хемијске лабараторије под контролом Пентагона и онемогућити развој нуклеарних потенцијала, за Русију је представљало питање опстанка државе у њеним границама и постојећем формату
На Западу би морали, осјетити, понекад озбиљну зебњу пред могућности да нека моћна сила, одлучи да сепонаша онако како се они према другим, деценијама понашају – казује Галијашевић.

НАТО алијанса је 1995. године извршила агресију над Републуком Српском, подсјећа Галијашевић.

Бомбардовањем Републике Српске, те бомбардовање Савезне Републике Југославије означили су еру планетарне глобализације старе доктрине, формулисане за остваривање доминације у Латинској Америци – објашњава Галијашевић.

Бомбардовањем Савезне Републике Југославије, али и других земља, Запад је настојао да успостави геополитичку стратегију.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/РТРС

Бомбардоцали су Авганистан, па поново Ирак, Тунис, Египат, Либију и Сирију са неколико милиона мртвих, уништеним секуларизмом у Арапском свјету и Средњој Азији и поново са истим војницима радикалног Ислама из Босне и Херцеговине, са Косова и земаља Блиског истока у еуфемистички названој драми, „Арапско прољеће“, наступило је Муслиманско братство у истом фронту са Ал Каидом, Исламском Државом, Ал Нусром, Хајат Тахрир ул Схам у истом строју са америчким специјалцима. Кроз те врло прорачунате акције кристалисала се цјелокупна геополитичка стратегија, политика и амерички менталитет – закључио је Галијашевић.