in

Srbija domaćin Evropskog prvenstva u “fleg fudbalu” za juniore

Srpska asocijacija američkog fudbala (SAAF) biće domaćin Evropskog juniorskog prvenstva u fleg fudbalu (beskontaktna vrsta američkog fudbala) i to od 6. do 8. septembra 2024. godine.

FOTO: Tanjug/AP

Sportski kompleks u Kovilovu će dočekati nacionalne timove iz cele Evrope u kategorijama dečaka do 17 godina, devojčica do 17 godina i mešovitih timova do 15 godina. Srbija je do sada uspešno organizovala prvo Evropsko prvenstvo u fleg fudbalu za igrače do 15 godina 2016. godine.

“Ovaj događaj pruža fantastičnu priliku mladim sportistima da se povežu, podele iskustva iz svojih zemalja i zajedno doprinesu popularizaciji fleg fudbala. Turnir ima za cilj stvaranje atmosfere gde duh zajedništva cveta uz uzbuđenje na terenu. Organizovaćemo turnir koji će pružiti nezaboravno iskustvo sportista i promovisati fleg fudbal u Srbiji i na Balkanu”, istakao je predsednik SAAF-a Nikola Davidović.

Direktor Međunarodne federacija američkog fudbala Gregor Murt izjavio je da su mladi igrači u Evropi budućnost ovog sporta.

“Evropa ima najveći broj zemalja koje se takmiče za kontinentalnog šampiona, pa razvoj mladih igrača igra ključnu ulogu u budućem uspehu timova naših turnira”, konstatovao je Murt.

Domaćinstvo ne čudi – Srbija se već nameće kao sila u evropskom fleg fudbalu!
 

Podsetimo, od 1. do 3. septembra 2023. u italijanskom gradu Grosetu održano je Omladinsko Evropsko prvenstvo u fleg fudbalu za decu rođenu od 2006. do 2009. godine. Reprezentacija Srbije je na ovom prvenstvu nastupila sa dve selekcije – pionirima ispod 15 godina i kadetima ispod 17 godina. A kadetska reprezentacija Srbije, za koju su sve ostale države na prvenstvu mislili da je autsajder, došla je do velikog finala i postala vicešampion Evrope.

 

Sa druge strane, pionirska reprezentacija Srbije je igrala po novom sistemu u kome se nastupalo u rodno mešanoj kategoriji po osam devojčica i dečaka, ukupno šesnaestoro dece. Oni su završili prvenstvo kao deseti na tabeli.

Što se vicešampiona Evrope tiče, u prvoj utakmici srpski kadeti su savladali neugodnu reprezentaciju Austrije rezultatom 24:19, zatim i tim Češke sa 35:13, a onda je na red došla i velika pobeda nad Nemačkom 31:6.

S obzirom na to da je reprezentacija Izraela odbila da igra u subotu, zbog verskog praznika, tim Srbije je dobio ovu utakmicu službenim rezultatom 35:0. Grupnu fazu takmičenja kadetska reprezentacija je završila kao prva na tabeli i time obezbedila polufinale.

U polufinalu dečaci iz Srbije su savladali vršnjake iz Velike Britanije rezultatom 35:13.

U finalu Srbija je igrala protiv reprezentacije Izraela, koja se pokazala kao bolja i pobedila rezultatom 34:13. 

Za kadetski tim Srbije nastupili su sledeći igrači: Milan Manić (kvoterbek), Fedor Ivaštanin (hvatač/defanzivni bek), Nikola Vojnović (hvatač/centar), Danijel Brajković (hvatač), Mihailo Gajović (centar/sejfti), Pavle Čorak (lajnbeker/defanzivni bek), Nikola Milivojević (trkač), Andrija Savićević (hvatač), Mihajlo Palija (kvoterberk), Nemanja Đorđević (centar), Uroš Puškić (lajnbeker), Nenad Kujundžić (lajnbeker/hvatač), Filip Horvat (hvatač/sejfti), Rastko Dabović (lajnbeker/trkač), Luka Kostadinovski (centar) i Danijel Roštaš (hvatač/defanzivni bek).

Pioniri su odigrali utakmice u grupi protiv Finske, Austrije, Velike Britanije u grupi i sa Holandijom za deveto mesto. Izgubili su sve utakmice, ali su na svakoj bar dva puta poentirali, što samo može da ih ohrabri pred nove nastupe, protiv debitantskog na najvećoj sceni.

Za pionirski tim Srbije nastupili su sledeći igrači: Srna Pejčić, Kosta Josipović, Sava Kuprešanin, Marija Petrović, Milica Savić, Andrej Rakočević, Dunja Simić, Anastasija Đurđević, Sergej Šljivić, Luka Vlahović, Martina Sabolović, Branislava Takić, Žarko Mušicki, Sara Ivković Ivandekić, Boris Beretić i Marko Zolnaić.

Selektor i glavni trener obe selekcije reprezentacije Srbije je Rade Rakočević. Napad kadetske reprezentacije je predvodio  ofanzivni koordinatro Siniša Ivaštanin, dok je odbrana bila pod komandom defanzivnog kooradinatora Ivana Palije. Kod pionira ofanzivni koordinator je bio Srđan Ćosić, a defanzivni koordinator je bio Bojan Zolnaić.

– Osvajanje srebrne medalje na Evropskom prvenstvu za kadete je fantastičan uspeh za srpski fleg i američki fudbal. Iako sa vrlo malo resursa i vremena, uspeli smo da ostavimo iza sebe sve evropske selekcije i pokažemo im da naša bronzana medalja iz 2016. godine sa pionirskom reprezentacijom nije slučajnost i da se vraćamo u punom sjaju na evropsku scenu. Želim da izrazim veliku zahvalnost svim igračima, koji su pokazali izuzetnu volju i borbenost na svim utakmicama, posebno protiv Velike Britanije u polifinalu i prvoj utakmici protiv Austrije. Bila je velika čast i ponos biti uz vas. Ofanzivni trener Siniša Ivaštanin i defanzivni trener Ivan Palija su preuzeli težak zadatak i za svega deset treninga stvorili drugi tim u Evropi. Samo mi znamo kako nam je bilo pored terena, ali zato je ovaj rezultat još veći! Veliko hvala našim sponzorima Penta ge.co constraction što su verovali u naše snove i pomogli nam da ih učinimo stvarnim. Ovo je istorijski rezultat za naš sport i nadam se da će pokrenuti talas osnivanja novih fleg fudbal klubova u Srbiji, dolazak što većeg broja novih devojčica i dečaka na treninge i još medalja u svim kategorijama – rekao je selektor Rakočević za kadetsku reprezentaciju koja je postala vicešampion Evrope.

– Naš pionirski tim je završio prvenstvo na desetom mestu, namerno ne želim da govorim “poslednjem”, u Evropi postoji tridesetak zemalja, neke poput Španije, Danske, Švedske, Slovenije nisu ni došle, druge su došle samo sa U17 timom. Naša odluka je bila da treba da idemo i sa pionirima, jer oni su budućnost našeg sporta. Format prvenstva u kom su u timu morale biti osam devojčica i osam dečaka je bio izuzetno zahtevan za sve države koje su se takmičile. Mi smo igrali sa devojčicama koje u svojim klubovima ne igraju mnogo, po mom mišljenju potpuno neopravdano, i to je pokazalo da mnogo više treba svi da radimo na razvoju ženskog fleg fudbala u Srbiji. Naš tim je svakoj ekipi dao najmanje dva tačdauna, u poslednjoj utakmici smo drastično oštećeni sudijakom odlukom, ali i ovaj tim je pokazao i znanje i volju i ponos, kao zalog za buduće sjajne rezultate! Hvala ofanzivnom treneru Srđanu Ćosiću i defanzivnom treneru Bojanu Zolnaiću na odvojenom vremenu i velikom trudu koji su uložili u ovu selekciju. Ovo je bio mnogo težak zadatak i mislim da su, iako nismo zabeležili pobedu na samom terenu, naše igre i pristup pokazali svima da smo zaslužili da budemo tu i da ćemo tek videti značaj i snagu ove selekcije – rekao je u septembru selektor Rakočević i istakao da ove dečake i devojčice očekuje jako lepa budućnost u svetu američkog fudbala.

“Fleg fudbal će biti deo programa Olimpijskih igara koje će se održati u Los Anđelesu 2028. godine. Taj izazov predstavlja ključni korak u internacionalizaciji ovog sporta i obećava svetlu budućnost za srpski fleg fudbal. Ova vest predstavlja inspiraciju za sve mlade talente u Srbiji koji sanjaju o tome da se takmiče na najprestižnijoj sportskoj sceni. Srbija će biti spremna da pokaže svetu svoju posvećenost, veštine i strast prema fleg fudbalu na Olimpijskim igrama 2028. godine”, ističu u Srpskoj asocijaciji američkog fudbala.

 

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, “Bože pravde”, zagrmi u Rusiji…

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv “Novak, pariske priče“. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije