in

Rusija u šoku kako je branjeno “rusko čudo od deteta” koje je surovo kažnjeno nakon što je oduševilo svet

Rusija u šoku kako je branjeno “rusko čudo od deteta” koje je surovo kažnjeno nakon što je oduševilo svet

RUSIJA i Ukrajina su i dalje u centru pažnje svetske javnosti zbog vojnog sukoba koji se odvija od februara 2022, ali jedan događaj, koji je spadao u najvažnije vesti neposredno pred izbijanje tog rata u Ukrajini, sada je dobio nastavak. I, to prilično šokantan nastavak za rusku javnost.

FOTO: Tanjug/AP

Podsetnik: Prva od dve stvari koja su zaprepastile Ruse

Podsetimo, sada 16-godišnja Kamila Valijeva, senzacionalna ruska klizačica, odlukom koju je nedavno saopštio Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani, čak četiri godine neće moći da se takmiči jer joj je izrečena tolika suspenzija zbog dopinga.

U prvobitnom obrazloženju je samo bilo navedeno da “Valijeva nije uspela da dokaže (kao što je tvrdila, prim. prev.) da je slučajno uzela nedozvoljnu supstancu koja je pronađena u uzorku koji je bio pozitivan na doping testiranju”.

Naravno, izazvalo je to bes ruske javnosti, koja je čekala malo duže objašnjenje, a od besnih reakcija javili smo vam najpre za onu – najbesniju:

Verovatno najpoznatija osoba među trenerima umetničkog klizanja na svetu, žena koja je “stvorila” mnoge istinske zvezde ovog sporta, Tatjana Tarasova, ovako je prokomentarisala odluku Suda za sportsku arbitaržu:

“Prokletnici i prestupnici. Proklinjite ih sve, svinje pogane… Sav bes prema našoj zemlji izlili su na jednu devojčicu”, nije štedela reči Tarasova.

Ali, ove srede usledile su…

Dve nove stvari koje su zaprepastile Ruse

Kako je javila ruska novinska agencija “RIA Novosti”, CAS je u sredu, 7. februara, obelodanio malo duže objašnjenje zašto je izrečena pomenuta suspenzija.

I, ono što je najpre zapanjilo rusku javnost – to je odbrana koja je korišćena u pomenutom sudskom postupku.

Naime, cela vest glasi ovako:

“Sud za arbitražu u sportu je objavio delimičan deo objašnjenja za svoju presudu u slučaju ruske umetničke klizačice Kamile Valijeve.

Valijeva je CAS-u tvrdila da je nedozvoljenu supstancu unela u svoje telo putem dezerta, koji joj je njen deda pripremio na istoj dasci za seckanje, na kome je seckao svoj lek.

CAS je odlučio da diskvalifikuje Valijevu kao odraslu osobu, jer ova umetnička klizačica nije mogla da dokaže da nije namerno prekršila pravila, navodi se u obrazloženju”.

Potom je stiglo i dodatno obrazloženje Suda za sportsku arbitražu:

“Deda Valijeve nije mogao da predoči dokaze da je kupio (nedozvoljenu supstancu koja se nalazi i u lekovima za srce) trimetazidin, nije mogao sudu da dostavi ni račun da je to kupi, a ni recept od lekara (da mu je potreban taj lek”.

 

Sabotaža? Rusi imaju različite reakcije

Kako prenose ruski mediji, Kamila Valijeva je tokom suđenja u Lozani iznela još dve mogućnosti kako je u njenom telu završila nedozvoljena supstanca.

Pored pomenute osnovne odbrane, da je po “svoj prilici” njen deda, na dasci na kojoj secka svoj lek, spremao dezert koji je ona potom pojela, Valijeva je preko svojih branilaca navela da je, kao druga mogućnost, uzela nedozvoljenu supstancu putem nekog aditiva za hranu koji je tom supstancom, mimo svih očekivanja, bio kontaminiran, ali i ne samo to.

Kao treću mogućnost navela je – sabotažu, tj. da joj je neko namerno, u trenutku koji mu je odgovarao, ubacio spornu supstancu u ono što je jela, kako bi se desilo upravo ovo što se i desilo, velika suspenzija i bruka za ruski sport.

Ipak, zasnivanje cele odbrane na dasci za seckanje, a onda nemogućnošću da se dokaže da je deda uopšte nabavio, čak ni da je dobio od lekara recept da nabavi taj lek, izazvali su u Rusiji, isprva šokiranoj, čak i brojne duhovite reakcije, ali je najveći broj komentara bio zaprepašćenje kakva odbrana je korišćena za mladu zvezdu ruskog sporta od strane njenog advokatskog tima koji to što je tvrdio – nije uspeo ničim da dokaže.

Šta se, zapravo, desilo sa novom zvezdom ruskog i svetskog sporta?

Podsetimo, u januaru 2022. je, tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, čuda na ledu činila tada 15-godišnja ruska klizačica Kamila Valijeva, koja je bila zaslužna što je njena reprezentacija osvojila ekipno zlato, pa se jedva čekao novi nastup senzacionalne devojčice, i to u pojedinačnoj konkurenciji.

Međutim, usred Igara, a posle njenih bravura u ekipnoj konkurenciji, odjednom se pojavila informacija da je “još u decembru ona pala na doping testu, te da je, istini za volju, samo prvi (od dva uzorka) bio pozitivan na nedozvoljenu supstancu”.

Rusija je, naravno, plasiranje te vesti usred olimpijskog nadmetanja doživela kao udar na sebe. Naročito je tamošnjoj javnosti teško padalo to što je usred Olimpijskih igara Valijeva na suđenju, koje je Sud za sportsku arbitražu iz Lozane organizovao u samom Pekingu, ona morala sedam sati da daje izjavu (neposredno pred željeni nastup u finalu pojedinačne konkurencije), mada je, ruku na srce, to suđenje bilo prilično profesionalno i brzo organizovano, a odluka da se 15-godišnjakinji dozvoli da se bori za novu medalju bila pravedna i pravovremena, inače bi još tada usledila diskvalifikacija.

Naravno, ostavilo je to traga na ovoj mladoj sportistkinji, koja je pala na zagrevanju, potom umalo na ledu završila i prilikom prvog takmičarskog skoka, ali u “velikom finalu” nije izdržala pod tim teretom. Triput je pala i, sasvim očekivano, ostala bez visokih ocena. A time i bez medalje.

Borbu za olimpijski presto je završila potpuno skrhana. Dobila je, za nju skromna, 141,93 boda za “slobodan nastup”, što je bio peti rezultat za taj segment, što je uz onaj iz slobodnog programa (82,16) bilo dovoljno tek za četvrto mesto na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

I priča je tada trebalo da se privede kraju. Valijeva da ode da se odmori od svega, dok se ne “raščivija” u Ruskoj antidoping agenciji šta se tačno dešavalo sa mladom sportistkinjom, a neke druge devojke su slavile.

Međutim, otkako je počeo rusko-ukrajinski sukob, u mesecu posle ZOI 2022, Svetska antidoping agencija (VADA) rešila je da opet umeša prste u ovu priču.

Naime, prvo je dato Ruskoj antidoping agenciji (RUSADA) da istraži ceo slučaj, a onda joj je u oktobru 2022. poručeno da podatke o tome obelodani i hitno ih preda čelnicima VADA. Rusija se, međutim, dugo nije javno oglašavala o rezultatima istrage, jer su i pravila takva da takmičari do 16 godina moraju biti, što se javnosti tiče, ne što se takmičarskog statusa, zaštićeni u doping istragama.

A dva meseca nakon što je u novembru 2022. prvi čovek VADA, Vitold Bunka, saopštio da “uprkos nastojanjima da se RUSADA natera da što pre reši slučaj sa Kamilom Valijevom, napretka nije bilo, pa smo ovaj slučaj dali Sudu za sportsku arbitražu”, Rusi su saopštili da Valijeva “nije kriva”, ali su je ipak donekle sankcionisali.

Valijeva ostala bez ruskog zlata, ali “nije kriva za doping”

U petak, 13. dana januara 2023, oglasila se RUSADA i to saopštenjem svog Disciplinskog komiteta koji je, kako prenosi ruska agencija RIA Novosti, “poništio rezultat umetničke klizačice Kamile Valijeve sa prvenstva Rusije na kome je pobedila 2022. godine”.

Valijeva je 25. decembra 2021. osvojila prvo mesto rezultatom koji je tada bio bolji od svetskog rekorda. Kasnije se ispostavilo da je baš uzorak koji je dala na dan osvajanja tog zlata – bio pozitivan na jednu nedozvoljenu supstancu, što je svetska javnost saznala usred Zimskih olimpijskih igara.

– Ovog petka je RUSADA obavestila kolege iz VADA da “Valijeva nije kriva za kršenje antidoping pravila, ali joj je ipak poništen pomenuti rezultat – istakla je tog januarskog dana, pre godinu i dve sedmice, agencija RIA Novosti, podsećajući da je na pomenutom prvenstvu Rusije druga bila Aleksandra Trusova, treća Ana Ščerbakova, a treća Adelija Petrosjan, koje će sada, logika nalaže, sve biti za po jedno mesto bolje plasirane, usled brisanja rezultata Valijeve.

Kazna – do decembra 2025.

Valijeva je tokom treninga, dok je bila na ledu, saznala da joj je izrečena četvorogodišnja suspenzija.

Ona, zvanično, “teče” od 25. decembra 2021, što znači da će za nešto manje od dve godine, 25. decembra 2025, ova mlada sportistkinja moći opet da se nadmeće, pre svega u međunarodnoj konkurenciji.

A kako se završilo finale Zimskih olimpijskih igara u umetničkom klizanju?

Umesto skrhane Valijeve, u prvi plan su tada iskočile neke druge devojke. Pre svih nova olimpijska šampionka – pomenuta 17-godišnja Ruskinja Ana Ščerbakova, koja nije imala najbolji rezultat u slobodnom programu, ali jeste ukupno…

Ana Ščerbakova u olimpijskom finalu u umetničkom klizanju ( FOTO: Tanjug/AP

… zatim “srebrna” sunarodnica Aleksandra Trusova (od prošle godine nova šampionka Rusije, usled brisanja rezultata Kamile Valijeve), koja je posle četvrtog mesta u kratkom programu (74,60) bila najbolja u slobodnom (177,13), te je takmičenje u Pekingu završila kao druga i to uz istorijski program (postala prva takmičarka koja je u jednom takmičarskom nastupu izvela čak pet četvorostrukih skokova).

Aleksandra Trusova, srebrna na Olimpijskim igrama u Pekingu / FOTO: Tanjug/AP

Bronza je pripala Japanki Kaori Sakamoto, koja je u oba nastupa bila treća (79,84 + 153,29, za ukupnih 233,13, što je za nešto više od devet bodova više od učinka 15-godišnje Kamile Valijeve).

Kaori Sakamoto, treća na Zimskim olimpijskim igrama u umetničkom klizanju / FOTO: Tanjug/AP

Privremena olakšavajuća okolnost – godina rođenja

Podsetimo, medicinski nalaz u kome se tvrdi da je u uzorku Valijeve još davno pre početka Igara pronađena supstanca trimetazidin (koja je sastavni deo leka za srčane tegobe), proglašen je na pomenutom hitnom zasedanju Suda u Pekingu nedovoljnim, a “svakako zakasnelim” da bi se spektakularna klizačica suspendovala iz daljeg takmičenja na Igrama.

Valijeva je test obavila pre pekinških Igara, ali kao da se planski čekalo da nadmetanja počnu pa da se rezultat objavi. I to šest sedmica nakon što je naučnicima bio poznat.

A kada je taj test, urađen u laboratoriji u Stokholmu, obelodanjen, Rusi su već osvojili timsko zlato, a čudesna Valijeva se spremala da pokori planetu i u individualnom nastupu.

Ruska antidoping agencija (RUSADA) je, po automatizmu, izrekla suspenziju mladoj takmičarki, što mora da se uradi kada se pojavi pozitivan doping nalaz, ali je njena i žalba nadležnih za tamošnje umetničko klizanje urodila plodom, pa je od “svojih” – dobila zeleno svetlo.

Međutim, Svetska antidoping agencija, Međunarodni olimpijski komitet i Međunarodna klizačka unija zatražili su suspenziju od Suda za sportsku arbitražu, ali…

Tamo su, bar u pomenutom trenutku, naleteli na “Izvinite, ali – ne može”.

U hitnom zasedanju tročlanog sudskog veća, i to u jednom pekinškom hotelu, doneta je odluka da se Valijevoj dozvoli da se takmiči i u nastavku Igara.

Istaknuto je najpre da ona spada u ‘zaštićene osobe’ po Svetskom antidoping pravilniku. Po njemu, takmičari koji nemaju 16 godina starosti ‘ne mogu zvanično da budu proglašeni za krive za neki antidoping prekršaj’. 

FOTO: EPA/EFE

Tome se dodalo da bi “eventualno suspendovanje devojke, koja pritom nije ni bila pozitivna na nedozvoljene supstance u Pekingu, moglo da dovede do nesagledivih posledica, u datim okolnostima”.

Sud je istakao i da je “problematični” test urađen još 25. decembra, a rezultat nije obelodanjen do 8. februara, što je ocenjeno kao “ozbiljan problem” po pitanju “pravovremenosti”, a time i smanjena mogućnost Valijeve da pripremi valjanu odbranu.

Kako je Kamila Valijeva oduševila planetu?

Kamila Valijeva je prva klizačica u istoriji koja je na velikom takmičenju izvela četvorostruki skok.

Zapravo, uradila je to dvaput na svom nastupu u pomenutom timskom nadmetanju.

Mlada Ruskinja je u Pekingu, uz zvuke Ravelovog “Bolera”, izvela četvorostruki salhov, pa kombinaciju četvorostrukog i trostrukog tulupa, da bi na kraju pokušala još jedan četvorostruki tulup koji ipak nije uspela da izvede, ali je trijumf začinila trostrukim akslom.

Bonus video: Sportski skandal koji je ušao u istoriju

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv “Novak, pariske priče“. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije