in

Pre 11 godina počinio jezivo ubistvo

Bivši južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus pušten je danas na uslovnu slobodu i sada je kod kuće, nakon što je proveo u zatvoru gotovo devet godina zbog ubistva svoje devojke.

FOTO: Tanjug/AP

U saopštenju od dve rečenice, Južnoafričke vlasti nisu objavile više detalja, a Pistorijus je pušten iz zatvora u Pretoriji u jutarnjim satima.

“Možemo da potvrdimo da je Oskar Pistorijus pušten na uslovnu slobodu, efektivno od 5. januara 2024. godine. On je bio primljen u sistem kazneno-popravnih ustanova u zajednici, a sada je kod kuće”, navodi se u saopštenju.

Pistorijus je proveo gotovo devet godina u zatvoru zbog ubistva Rive Stenkamp, za zločin za koji je dobio 13 godina i pet meseci zatvora. Njemu je u novembru odobreno puštanje na uslovnu slobodu, pošto je prema zakonu u Južnoj Africi stekao pravo jer je proveo u zatvoru najmanje polovinu kazne.

Pistorijus je 14. februara 2013. godine u svojoj kući u Pretoriji ubio svoju devojku Rivu Stenkamp vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, pomislio da je u kući provalnik. Tužioci su tvrdili da je 29-godišnja manekenka i rijaliti zvezda pobegla u kupatilo posle svađe, a da ju je Pistorijus ubio u besu.

On je prvobitno osuđen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud potom preinačio presudu i osudio ga za ubistvo. On je prvo dobio šestogodišnju zatvorsku kaznu ali je posle žalbe tužilaštva osuđen na 13 godina i pet meseci zatvora.

Pistorijus je u Rivu Stenkamp ispalio četiri hica, a kao otežavajuću okolnost sud je naveo to što paraolimpijac nije ispalio hitac upozorenja.

Očekuje se da će Pistorijus za prvo vreme živeti u luksuznoj ujakovoj kući u predgrađu Pretorije. Ispred te kuće moglo se danas videti policijsko vozilo.

Živeće prema strogim uslovima uslovnog otpusta sve dok ne istekne njegova kazna u decembru 2029. godine. Neki od uslova uključuju ograničenja kada mu je dozvoljeno da napusti kuću, zabranu konzumiranja alkohola i obavezu da prisustvuje terapiji o upravljanju besom i nasilju nad ženama. Takođe, moraće da obavlja i društveno-koristan rad.

Majka ubijene devojke Džun Stenkamp navela je danas da je prihvatila Pistorijusovo puštanje na slobodu kao deo zakona u Južnoj Africi.

“Da li je bilo pravde za Rivu? Da li je Oskar proveo dovoljno vremena u zatvoru? Nikada ne može biti pravde ako se vaša voljena osoba nikada ne vrati i nijedna zatvorska kazna neće vratiti Rivu. Mi koji ostajemo smo ti koji služimo doživotnu kaznu”, navela je ona.

“Sa puštanjem Oskara Pistorijusa na slobodu, jedino želim da mi bude dozvoljeno da provedem svoje poslednje godine u miru, uz zadržavanje fokusa na Fondaciju Riva Rebeka Stenkamp, kako bi nastavila Rivino nasleđe”, dodala je Džun Stenkamp.

Pistorijus će morati redovno da se sastaje sa službenicima za uslovni otpust u svojoj kući, a dobijaće i nenajavljene posete nadležnih. Nije mu dozvoljeno da napusti okrug Voterklof bez dozvole i zabranjeno mu je da daje izjave medijima dok se ne završi kazna. On bi mogao da se vrati u zatvor ako prekrši bilo koji od uslova.

Južna Afrika ne koristi narukvice na prestupnicima koji su pušteni na uslovnu slobodu pa Pistorijus neće nositi nikakav uređaj za praćenje. Ali on će biti stalno pod nadzorom službenika i moraće da ih obaveštava o velikim promenama u svom životu, kao što su selidba ili ako bude želeo da se zaposli.

Pistorijus je šestostruki osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama, a u istoriju je ušao kao prvi atletičar kome su amputirane obe noge, a koji je učestvovao na Olimpijskim igrama. On je na Igrama u Londonu 2012. godine trčao pomoću proteza od ugljeničnih vlakana.

Njemu su kao bebi amputirane obe noge ispod kolena.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv “Novak, pariske priče“. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije