in

Poginuo poljski MMA borac u ratu u Ukrajini

Poginuo poljski MMA borac u ratu u Ukrajini

POLJSKA MMA federacija saopštila je da je u Ukrajini ubijen njihov borac Tomaš Valentek, koji se borio kao strani plaćenik u ratu sa Rusijom.

Foto Tanjug/AP

Valentek je bio amaterski borac, osvojio je turnir u poljskom gradu Gljivice 2021, ali odnedavno se borio na ratištu kao deo “Međunarodne ukrajinske odbrambene legije”, zvanične organizacija stranih boraca.

- S velikom tugom saznali smo za Tomkovu smrt, koji se kao poljski dobrovoljac borio u Međunarodnoj ukrajinskoj odbrambenoj legiji i tamo poginuo – objavila je poljska MMA federacija u poruci na društvenim mrežama.
 


Podsetimo, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je 27. februara uputio poziv stranim dobrovoljcima da se pridruže ratu.

– Svako ko želi da se pridruži odbrani bezbednosti u Evropi i svetu može doći i stati rame uz rame sa Ukrajincima protiv imperatora 21. veka – rekao je tada Zelenski.

Valentek je bio jedan od oko 20.000 stranih vojnika iz 52 različite zemlje koji se bore u ovom korpusu, prema izvorima iz Kijeva. Sa druge strane, Moskva ipak tvrdi drugačije, prema njihovim izvorima broj stranih vojnika u Ukrajini je oko tri hiljade.

U biografiji na njegovom Instagram nalogu navedeno je da se borio u Avganistanu, ali i na takozvanom Kosovu protiv Srba, prenosi “Kosovo onjaln”.

BONUS VIDEO: Uništena dva američka sistema HIMARS

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije