in

“Mogu da budem još brža”

“Mogu da budem još brža”

SA LAKOĆOM, kao da to može svako da uradi – tako je izgledala trka Sidni Meklaflin.

FOTO: Tanjug/AP

Klizila je hirurški precizno preko prepreka 22-godišnja američka atletičarka i oborila svetski rekord na 400 metara sa preponama (50.68 sekundi) na planetarnom šampionatu u Judžinu, što je prvo ovakvo dostignuće na prvenstvu.

Preskočila je sopstveni najbolji rezultat od pre samo mesec dana na istoj stazi u okviru nacionalnih kvalifikacija za 73 stotinke (51.41). Daleko iza, gotovo 15 metara, ostale su Femke Bol (52.27) i Dalila Muhamad (53.13), koje su morale da se zadovolje srebrom i bronzom.

– Nestvarno je. Samo sam trčala i išla ka cilju. Ovaj rezultat je neverovatan, naš sport postaje sve brži. Sada shvatam koje barijere još mogu da probijem. Mogu da budem još brža! – istakla je posle trke Sidni.

Neverovatna Meklaflinova u svakoj kategoriji od 14 do 20 godina drži rekord. NJenom najboljem vremenu za mlađe juniorke (do 18 godina) od 54.18, niko nikada nije prišao ni na sekund. Do 20 godina, čak sekund i po.

– Pre trke sam mislila da je moguće da Sidni istrči trku za 50 sekundi, a sada sam ubeđena za čak i 49 – pohvalila je sunarodnicu trećeplasirana Muhamad.

Do najsjajnijeg odličja na SP konačno je došla Šoni Miler-Uibo (28) na 400 metara. Devojka sa Bahama, dvostruka olimpijska šampionka (2016. i 2020), imala je do sada dva srebra (2015. i 2019), dok je četvrta bila pre tri godine u Dohi.

Ovim je stavila tačku na produženi sprint, a fokus će ubuduće biti na duplo kraćoj distanci. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije