in

Mnogi su zatečeni, ko je očekivao da će ovo stvarno da se desi pred Olimpijske igre “Pariz 2024”?

Rat u Ukrajini, odnosno “Specijalna vojna operacija” kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. Jer, iako najnovije vesti na temu “sportske sankcije Rusima” uopšte nisu naivne kada se radi o pomenutoj državi, poslednji potez na koji se odlučio Međunarodni olimpijski komitet (MOK) izazvao je najpre verbalnu, a onda i konkretnu reakciju Ukrajine.

FOTO: Tanjug/AP

Dok dobar deo sveta prati šta se dešava u pomenutom oružanom sukobu (najnovije vesti iz Ukrajine uživo možete da pratite na posebnoj stranici portala “Novosti” – kliknite OVDE), sve su zanimljivija dešavanja i u sportskim krugovima daleko od linija fronta.

Podsetimo, pre oko mesec dana članovi Izvršnog komiteta MOK-a su postavili nove, izuzetno stroge uslove za učešće Ruske Federacije na Igrama čiji je domaćin Pariz 2024. godine. Ali, iako je u pitanju maltene ultimatum, zbog kog čak i jedna od najvećih sportskih zvezda Rusije ne želi da ide na pariske Igre, Ukrajina je i zvanično najavila da će bojkotovati predstojeće olimpijsko nadmetanje. I ne samo to.

Razlog za najavljeni bojkot je činjenica da je “ostavljena mogućnost da se čak i jedan jedini ruski sportista tamo pojavi i učestvuje u olimpijskim nadmetanjima”.

Zvaničan stav ukrajinskih vlasti jeste da neće učestvovati na pariskim Igrama ako se Rusima dozvoli da se takmiče, a da bi “pokazali zube” i opravdali reči svog vršioca dužnosti ministra omladine i sporta Matvej Bednij (koji je rekao da je “za nas ovo jedno principijelno pitanje”), Ukrajinci su rešili da više ne uzimaju novac od MOK-a.

Naime, kako je saopštio predsednik Olimpijskog komiteta Ukrajine, Vadim Gutcajt, “Ukrajina je prestala da uzima novčana sredstva iz Fonda solidarnosti Međunarodnog olimpijskog komiteta” a sve “zbog toga što je pomenuta organizacija dopustila sportistima iz Rusije i Belorusije učešće na međunarodnim nadmetanjima”.

“Ukrajinci sami seku granu na kojoj sede”, komentar je koji je ruska novinska agencija “RIA Novosti” odabrala kao zaključak ove vesti.

Podsetimo, Matvej Bednij je nedavno rekao da ako u Kijevu vide “nekonstruktivnu poziciju” MOK-a, u vidu podrške učešću Rusa (koja se desila u međuvremenu) “u tom slučaju učešće Ukrajinaca na Olimpijskim igrama u Parizu nije moguće”.

Uslovi koje Rusi moraju da ispune da bi učestvovali na Olimpijskim igrama

Ruska agencija “RIA Novosti” je ovim povodom, emitujući tu reakciju pomenutog ukrajinskog ministra, kao komentar imala rečenicu: 

“I oni ove uslove nazivaju podrškom Rusima?”, pritom podsećajući na sledeći propis MOK-a:

  • Ruskim sportistima koji su prošli kvalifikacije u svojim sportovima dopušta se učešće na Igrama u Parizu 2024, ali u neutralnom statusu. Dakle, bez opreme na kojoj piše Rusija, opreme koja pritom nije u bojama ruske zastave, ali i bez grba, zastave i himne Ruske Federacije tokom nadmetanja;

  • U ovom trenutku 11 sportista iz pomenute dve države ispunjava uslove za učešće, njih šest iz Rusije i pet iz Belorusije;

  • Dopušta se učešće takmičara samo u individualnom sportu, ekipama je zabranjen dolazak;

  • “Veoma ograničen broj” ruskih sportista sme na kraju da bude kvalifikovan za Olimpijske igre 2024;

  • Nacionalna simbolika Ruske Federacije zabranjuje se ne samo na takmičenjima, nego i na svim drugim lokacijama vezanim za olimijske igre Pariz 2024, uključujući olimpijsko selo, ali i tribine;

  • Sportisti iz Rusije dužni su da potpišu dokument u kome se navode uslovi za učešće, a u njemu se navodi i uvažavanje Olimpijske povelje, uključujući i “mirovnu misiju olimpijskog pokreta”.

  • Sportistima koji podržavaju aktuelna dešava u Ukrajini ili imaju veze sa vojnim strukturama Rusije neće biti dozvoljen dolak na pariske Igre;

  • Rusima koji žele na Igre je zabranjeno da učestvuju u bilo kojoj delatnosti koja ima veze sa zastavom, himnom i nacionalnom simbolikom. To znači da ne mogu da se takmiče u nacionalnim šampionatima, jer tamo stoje istaknute zastava i nacionalni simboli. 

Predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin / FOTO: EPA

Putin o uslovima MOK-a za učešće Rusa: Sahraniće Olimpijske igre!

Predsednik Rusije Vladimir Putin je nedavno ovako reagovao na pomenute uslove koje je Međunarodni olimpijski komitet propisao za ruske sportiste:

– Sve što međunarodni zvaničnici rade ruskom sportu je potpuna izopačenost ideje “O, sporte, ti si svet!”. Međunarodne sportske organizacije su potpale pod ogroman uticaj sponzora i ako se taj trend nastavi, olimpijski pokret biće sahranjen – rekao je Putin.

Ovaj stav ruskog predsednika izazvao je trećeg dana nove godine burnu reakciju u Parizu.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, “Bože pravde”, zagrmi u Rusiji…

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv “Novak, pariske priče“. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije