in

Karlsen odigrao potez, pa se povukao…

Norveški velemajstor i šampion sveta u šahu Magnus Karlsen odustao je od meča sa Amerikancem Hanson Nimanom posle samo jednog povučenog poteza.

EPA/EFE

Događaj koji je uzdrmao šahovsku zajednicu dogodio se tokom DŽulijus Baer dženerejšn kupa, a bio je to prvi meč između Karlsena i Nimana posle skandala koji se dogodio početkom meseca.

“Magnus Karlsen se upravo povukao, ustao je i otišao. Ugasio je kameru i to je sve što možemo da kažemo za sada”, rekla je voditeljka i šahovski velemajstor Tanja Sačdev, a preneli britanski mediji.

Onlajn turniru prethodila je situacija sa početka septembra kada se Magnus Karlsen povukao se sa Sinkfild Kupa u Sent Luisu jer je smatrao da ga je Hans Niman porazio varanjem.

Tada se Karlsen oglasio i rekao da napušta turnir u Sent Luisu, a potom je na društvenim mrežama objavio video na kom fudbalski trener Žoze Murinjo izgovara rečenicu: “Ako nešto kažem, u velikoj sam nevolji. Velikoj, velikoj nevolji”.

Niman ima 19 godina i ušao je među 50 najboljih šahista na svetu, a Karlsena je u Sent Luisu porazio crnim figurama.

Amerikanac iz San Franciska rekao je da je “apsurdnim čudom” znao kakvo će biti otvaranje Karlsena i da je “Magnusa mora da je sramota da izgubi od njega”.

Posle njegove izjave razvile su se teorije koje tvrde da Niman izvesno vara. Prema jednoj od teorija, Niman je na neki način saznao kakva otvaranja koristi Karlsen. Prema njoj je Karlsen u duelu sa Amerikancem u Sent Luisu namerno odabrao otvaranje koje nikada ranije nije koristio i za koje niko na svetu ne zna, ali je Niman imao savršen odgovor, što je Karlsenu bio signal da je posredi neki vid prevare.

Da li se slično dogodilo i na poslednjem onlajn turniru, odnosno da li je Karlsen ponovo posumnjao u nečasne radnje protivnika, moći će da odgovori samo on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije