in

Ivana Vuleta, skandal na Svetskom prvenstvu i reakcije na finale

Ivana Vuleta, skandal na Svetskom prvenstvu i reakcije na finale

IVANA Vuleta, devojačko Španović, ne samo da nije uspela da dvoranskoj tituli šampionke planete prudruži i zlato sa nadmetanja na otvorenom, nego je, po mišljenju brojnih stranih ljubitelja atletike, pokradena u finalu Svetskog prvenstva održanog u američkom Judžinu, koje je završila kao sedma.

FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, naša najbolja atletičarka je uspela da kao osma, poslednja “iznad crte”, rezultatom 6,67 metara izbori pravo na tri dodatna skoka u finalu, ali su joj arbitri  u uvodna tri pokušaja dvaput dosudili prestup. Ona druga takva situacija, koja se desila u trećoj seriji, prilično je šokirala mnoge koji vole “kraljicu sportova”, bar sudeći po njihovim reakcijama na viđeno u TV prenosu.

Naime, izgledalo je kao da Srpkinja uopšte nije napravila prekršaj pre nego što se vinula u vazduh (i doskočila oko sedam metara od mesta odraza).

Evo samo nekih reakcija na tadašnju odluku sudija, reakcija koje su se na Tviteru pojavile odmah posle sporne “presude”:

– Da sam ja Ivana Vuleta, uložio bih žalbu na onaj skok. Ovo nije prestup. Nema šanse! – napisao je jedan od stranih ljubitelja atletike uz TV prikaz situacije koja je procenjena kao prestup srpske atletičarke.

– Vuletin treći pokušaj trebalo je da se računa, pobogu – obratio se jedan ljubitelj atletike.

– Ivana Vuleta mora da se žali na ono. Kako je to bio prestup? – upitao se jedan od gledalaca.

– Ovaj pokušaj je anuliran? A Ivana Vuleta skočila više od sedam metara iz svog trećeg pokušaja – poručio je drugi.

Podsetimo, iako je Ivana Vuleta dobila priliku za nova tri skoka, posle ovakve odluke sudija samo je delimično popravila svoj dosadašnji rezultat.

Ipak, najboljim ostvarenjem u Judžinu, koje je bilo dovoljno samo za sedmu poziciju, srpska atletičarka je završila takmičenje na samo pet centimetara od rezultata koji bi joj doneo svetsku bronzu.

A kada se nadmetanje okončalo, Ivana Vuleta se na prilično emotivan način obratila javnosti.

Nemici zlato

Zlatna medalja u skoku udalj na šampionatu planete u atletici pripala je ovoga puta Malaiki Mihambo iz Nemačke.

Malaika Mihambo slavi zlatnu medalju u skoku udalj na Svetskom prvenstvu u Judžinu 2022 / FOTO: Tanjug/AP

Ona je ostvarila dva najbolja rezultata u finalu: 7,09 metara u četvrtom skoku, a onda je skočila šampionskih 7,12 u poslednjoj seriji, kada je već i bilo poznato da je pobednica.

Bonus video: Novak Đoković – Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije