in

Borislava Perić Ranković dobitnica Februarske nagrade Novog Sada

Borislava Perić Ranković dobitnica Februarske nagrade Novog Sada

BORISLAVA Perić Ranković, naša najbolja paraolimpijka, dobitnica je Februarske nagrade Novog Sada za 2023. godinu, koja se dodeljuje kao najviše priznanje povodom Dana grada.

ASL

Jednoj od najboljih svetskih stonoteniserki u konkurenciji sportista sa invaliditetom, nagradu je uručio novosadski gradonačelnik Milan Đurić na Svečanoj akademiji u Srpskom narodnom pozorištu povodom obeležavanja 276. rođendana grada. Borislava je, kako je obrazloženo, nagradu zaslužila zbog dugogodišnjih sportskih dostignuća u paraolimpijskom sportu, ali i rada na promociji zdravog života i međuljudske tolerancije.

Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana.

– Nagrada je jedna kruna čitavog mog uspeha koji sam do sada napravila i znak pažnje od grada Novog Sada koji je mene primio u svoja nedra i prihvatio me i omogućio mi da postignem ovako velike rezultate koje sam postigla- kaže Borislava.- Svaka nagrada je draga na svoj način, svaka ima specifičnu težinu i predstavlja završetak jednog od poglavlja u životu i radu. Ova, februarska nagrada je od grada za period moje takmičarske karijere i osvojenih 30 medalja na najvećim planetarnim takmičenjima. Mnogo sam srećna zbog toga. Jer, kad god smo se mi paraolimpijci stonoteniseri vraćali sa nekih takmičenja, sa ponosom su nas dočekivali i hvalili se sa našim rezultatima i samim tim podigli nam rejting i na tome smo im svi mi sportisti sa invaliditetom, a naročito ja ovog trenutka, veoma zahvalni i nadam se da ćemo se i budućnosti odužiti tome. Jer, Grad Novi Sad je uvek bio uz mene, radovao se i tugovao sa mnom, a sada zajedno slavimo, moj grad i ja.

Borislava je 2023. godine obeležila dve decenije velemajstorske igre u kojoj je osvojila čak 30 pehara i medalja na najvećim smotrama sportista u svetu, Paraolimpijskim igrama, Svetskim i Evropskim prvenstvima. Od tog broja, 15 su najsjajnija odličja a u bogatoj riznici trofeja, nedostaje joj jedino paraolimpijsko zlato u dublu.

Sa pripremama za Paraolimpijske igre, koje će ove godine biti održane u Parizu, krajem avgusta i početkom septembra, Borislava je startovala 15. januara na „Spens-u“, gde inače, pod nadzorom selektora Zlatka Keslera, trenira raprezentacija Srbije.

– Što se kaže, hvatamo zalet za „Grad svetlosti“. Paraolimpijskim igrama u Francuskoj prethodiće i dva turnira na Svetskim kupovima, najpre u Linjanu a zatim i u Laškom na kojima ću nastupiti. Vizu za učešće na Paraomipijskim igrama sam obezbedila ali želja je da se takmičim, da ostanem u formi. Tako funkcionišem, jer na takmičenjima se najbolje vidi na čemu je potrebno pozabaviti se, koji detalji su bitni… i tako se stalno ostaje u ritmu. U takvom načinu života sam još od 2007. godine, od osvojene prve svetske medalje. Od tada su sportske tenzije svakodnevnica i naučila sam da u svim uslovima dajem maksimum i pružam najbolje partije, jer je to u mom stilu.

Rekord Zlatka Keslera, našeg najuspešnijeg takmičara, sada selektora reprezentacije Srbije, koji je na najvećim smotrama sportista u svetu, Paraolimpijskim igrama, Svetskim i Evropskim prvenstvima osvojio 24 medalje i pet godina zaredom bio na vrhu Svetske rang liste, Borislava je oborila. Najveća podrška da nastavi sa uspesima na svim meridijanima, stiže joj upravo od selektora Keslera.

– Selektor ne posustaje i stalno od svih nas zahteva da idemo napred. Njegov rekord kao igrača sam oborila ali ne znam ko će uspeti da mu se približi i po broju odličja koje je osvojio kao selektor i trener. Takođe, s obzirom na to da ispisujem stranice istorije paraolimpijskog sporta rezultatima i priznanjima, pitanje je da li će nas neko stići i prestići. Razmišljam i o tome, jer planiram da privodim kraju takmičarsku karijeru. Želja mi je da se u budućnosti maksimalno posvetim mladima, onima koji dolaze, jer, smatram imam mnogo toga da im prenesem. Svakako da ću ostati u mom sportu i biti uz sportiste- zaključila je Perić- Ranković.

 Podrška legendi

Asocijacija sportskih legendi i veterana Novog Sada je u čast Borislave Perić Ranković, povodom Februarske nagrade grada, upriličila svečanost gde joj je dr Jovan Pejčić, predsednik asocijacije, uručio poseban poklon. Svečanosti i druženju u Kući sportskih legendi, prisustvovali su Ognjen Cvjetićanin, član Gradskog veća za sport i Aranka Binder, zamenica pokrajinskog sekretara za sport i omladinu kao i legende i Pavle Bajčetić, Zoran Pančić, Tadija Kačar, Miodrag Jotić, Zlatko Kesler, Boško Blažić, Asim Rekić…

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv “Novak, pariske priče“. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije