in

Znate li koje SVE namirnice moraju “pod vodu” pre upotrebe?

Neke namirnice nikad ne morate prati, dok druge moraju proći kroz vodu, bez obzira što imaju koru koja se guli.

Verovatno će vas iznenaditi podatak da se pojedine namirnice bez obzira na to što imaju koru koja se ne jede, pre konzumiranja ipak moraju oprati, dok se neke druge namirnice, iako deluju prljavo, ne trebaju prati gotovo nikad.

U tu drugu grupu spadaju jaja, testenina i pečurke.

Pročitajte još: Neverovatan trik koji će vas oduševiti: Omekšajte TVRDE BRESKVE uz pomoć OVOG VOĆA

Jaja

LJuska jajeta često sadrži poseban premaz kako bi se jaje zaštitilo od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, tako da jaja nije dobro prati pre odlaganja u frižider, ili pre upotrebe.

Testenina

Vrhunski kuvari kažu da bi pranje testenine trebalo biti protivzakonito, jer se na taj način uklanja skrob koji je kasnije potreban da bi se sos dobro spojio s testeninom.

Kuvana testenina može se staviti pod vodu jedino ako je predviđena za salate ili za pripremu azijskih jela.

Pečurke

Pečurke poput šampinjona dobro apsorbuju vodu i zato nije dobra ideja prati ih pod vodom, ili još gore, potapati ih pre pripreme. Na taj način izgubiće elastičnost i postati podložnije kvarenju. 

Ako su baš jako zamazane zemljom, na kratko ih provucite kroz vodu i brzo obrišite papirnim ubrusom. Inače, zemlja s pečuraka uklanja se mekom četkicom.

S druge strane, spisak namirnica koje je obavezno prati pre upotrebe je znatno duži.

Voće i povrće s jestivom korom 

Iako takvo voće i povrće ponekad deluje čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristite sapun za to, i dobro ih prebrišite papirnim ubrusom nakon pranja.

Voće i povrće s korom koja se guli 

Bez obzira na to što pojedino voće i povrće gulite, tokom tog procesa držite ga u rukama i bakterije sa kore dolaze na vašu kožu, i prenose se dalje na oguljeni deo koji jedete. Zato je pre guljenja takođe važno dobro oprati i banane, mandarine, dinje, narandže, i slično voće.

Orašasti plodovi

Orašaste plodove treba prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne možete znati gde su sve tokom proizvodnje i transporta bili skladišteni. Osim toga, pranje pomaže uklanjanju i fitinske kiseline koja ih održava svežim, i štiti ih od parazita, a može škoditi ljudskom telu. 

Suvo voće 

Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, posebno ako nije pakovano, već se prodaje u rinfuzi. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode ili čak potopiti pod vodu na nekoliko sati, otkriva “Bright Side”.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU