in

Zbog čega dan treba započinjati kretanjem?

Kada ustanemo ujutro, šetanje nam verovatno nije prioritet. Ali, kada je zdravlje u pitanju, jutarnja šetnja bi ipak mogla da postane naša rutina.

Postoje brojni benefiti jutarnje šetnje, a ovo su neki od najvažnijih razloga zbog kojih treba da izađete iz kuće i “protegnete” noge.

Energija

Studije su pokazale da šetanje 20 minuta napolju, na svežem vazduhu budi energiju i postajemo vitalniji. Uz to, druga studija pokazala je da čak 10 minuta šetanja uz i niz stepenice može da nas razbudi bolje od šoljice kafe.

Pročitajte još: Loša navika zbog koje možemo da dobijemo BORE: Kozmetičarka objašnjava zbog čega NE TREBA umivati lice UJUTRU (VIDEO)

Raspoloženje

Šetanje ima i psihološke benefite, a neki od njih su: uklanjanje umora, poboljšanje raspoloženja, veće samopouzdanje, smanjenje tenzije i anksioznosti kao i smanjenje rizika od depresije.

Gubitak viška kilograma i jačanje mišića

Jutarnja šetnja utiče na poboljšanje metabolizma, a samim tim i na gubitak viška kilograma. Takođe, šetanje jača mišiće jednako kao čučnjevi.

Bolji san

Istraživanja su pokazala da osobe koje su šetale ujutro, nisu imale problema s nesanicom i nekvalitetnim snom.

Zdravie odluke tokom dana

Kada šetamo ujutro, osećamo više energije, a to znači da ćemo praviti zdravije odabire tokom dana. U prevodu, nećemo imati „napade gladi“, pa samim tim nećemo posegnuti za slatkišima, grickalicama i nezdravom hranom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU