in

Zašto mnogi parovi raskidaju posle letovanja? Odgovor je kratak i jasan

Da li je letovanje pravo vreme za resetovanje veza i brakova koji su se udaljili?

Šta predstavlja najveći izazov i od čega početi? Kada je moguće ponovo rasplamsati strasti, a kada ni boravak na destinaciji iz snova ništa neće promeniti?

Pročitajte još: Kako prepoznati MATERIJAL za brak? Jedno pitanje rešava sve

Parovi koji imaju zategnut odnos na odmoru

– Odmor se neretko iščekuje kao prilika za zbližavanje partnera, ali ako su odnosi poremećeni i komplikovani, realnije je očekivati da će to biti još jedna situacija koja će istaći međusobne razlike. Ne može se očekivati da će promena spoljašnjih okolnosti sama po sebi popraviti stanje emotivne veze. S druge strane, zajednički odmor partnera koji su u stabilnoj vezi, može biti prilika da više vremena i energije posvete svojoj drugoj plovini i unaprede odnos – kaže Sanja Stanić, psiholog i licencirani psihoterapeut:.

Odnosi zahlade posle dugog ćutanja.

Pročitajte još: Da li više VARAJU iskusni MUŠKARCI ili oni koje “spopada” neka žena?

Sagovornica ističe da do zahlađenja odnosa i otuđenosti najčešće dolazi zbog nagomilanih razlika i konflikata koji nisu rešavani na vreme, ali i pod pritiskom obaveza i zanemarivanja odnosa jednog ili oba partnera. Zato zajedničko putovanje nekad predstavlja dobro rešenje.

Foto: Depozit

– Postoje partneri kojima odmori i putovanja održavaju vezu, jer u takvim uslovima dobro funkcionišu – naglašava Stanićeva. – Takva partnerska dinamika omogućava im da neutrališu svakodnevne probleme, bilo da se prisećaju dobrih trenutaka ili očekuju da to dožive na novom putovanju.

Pročitajte još: Da li više VARAJU iskusni MUŠKARCI ili oni koje “spopada” neka žena?

Kako ponovo probuditi emocije

Da bi se ponovo probudile emocije između dvoje ljudi, kao preduslov važni su volja, želja i odluka, ali i spremnost partnera da unaprede odnos, savetuje psiholog. Za bliskost je potrebno dvoje, kao i uzajamnost, a distancu stvara samo jedan:

– Dobro je početi komunikacijom, zapravo jasnim izražavanjem onoga što zajedno imamo, a tek onda onoga što nam nedostaje i šta želimo da ostvarimo. Šta to zapravo znači? Pre svega, ne treba očekivati da nam partner čita misli, niti da mi čitamo njegove. Važno je, a možda i ključno, obratiti pažnju na potrebe partnera i negovati fizičku bliskost. Razgovarati, nalaziti zajednička rešenja, radovati se zajedničkim odlukama ma koliko one bile male i stvarati nove uspomene – ističe Stanićeva.

Pročitajte još: Verovali ili ne, ali pica podstiče mušku plodnost!

Kada je stvarno kraj?

Tamo gde još postoje emocije među partnerima, moguće je resetovati odnos, a kada je stvarno kraj?

– Teško je dati jedan odgovor na ovo pitanje. Kao što je za bliskost i zajedništovo neophodno dvoje, za kraj je dovoljno da jedan partner želi da izađe iz odnosa – kaže Stanićeva. – Kraj je retko zajednička odluka. Neminovan je kada je, bar za jednog partnera, ostanak u odnosu izvor patnje ili pretežnog nezadovoljstva. Tada je zajednički provedeno vreme, pa i na odmoru, pokazatelj emocionalne i vrednosne udaljenosti među njima – zaključuje Stanićeva.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU