in

ZAŠTO JE LIONEL MESI nosio OVO prilikom ceremonije dodele trofeja? (FOTO)

ZAŠTO JE LIONEL MESI nosio OVO prilikom ceremonije dodele trofeja? (FOTO)

Nakon što je Argentina pobedila Francusku u finalu Svetskog kupa u Dohi, i time postala prvak sveta, upriličena je svečana završna ceremonija dodele trofeja.

Tom prilikom, osim što je i zvanično osvojio sve što se osvojiti može u ovom sportu, kao kapiten argentinske reprezentacije istupio je Lionel Mesi. NJemu je na svečanoj dodeli, osim trofeja uručen i ”bishit”, tradicionalni arapski ogrtač crne boje. Katarski Šeik Tamim bin Hamad, je slavnog fudbalera ogrnuo preko ramena ovim simboličnim plaštom, pre nego što mu je uručen trofej.

Foto: Profimedia

Pročitajte još: LJubavna priča Antonele i legendarnog Lionela Mesija: Upoznali se kao deca i ostali zajedno do danas (FOTO)

Ovo je izazvalo kontraverzu na Internetu, te su se mnogi zapitali zašto Mesi nosi arapsku nošnju?

 Bišt je dugački ogrtač, napravljen od laganog, često prozirnog materijala sa ukrasima od pravog zlata, koji se nosi preko belog ”toba” (arapska duga haljina koju nose muškarci). Ovaj deo tradiconalne nošnje, nosi se samo u specijalnim prilikama vekovma unazad. Nose ga samo najviši državni predstavnici, kao što su šeici, članovi kraljevske porodice, političari, i druge visoko rangirane ličnosti u arapskoim svetu.

Zvaničnici prvenstva u Kataru su ovim povodom izjavili sledeće:

– To je ogrtač za zvaničnike i nosi se prilikom proslava. Ovo je proslava  Mesija!


Pročitajte još: PRVA DAMA KATARA: Jedna od najbolje obučenih ŽENA NA SVETU, NE NOSI previsoke štikle iz OVOG razloga! (FOTO)

Kolika čast je Mesiju ovim putem ukazana, govori i predavač islamske kulture, Mustafa Bajg:

– Samo par odabranih ljudi može da nosi bashit, rekao je on i dodao- Ono su mu zaista ukazali veliku čast, tako što su ga stavili na njegova leđa. To je kao znak koliko ga cene i vrednuju, nešto poput kulturološke dobrodošlice i prihvatanja, zaključio je on.

 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU