in

Zašto je kraljica Elizabeta 1952. odbila da promeni ime? Ove godine proslavlja 70 godina od stupanja na presto

Kraljica Elizabeta je stupila na presto 1952. godine. Ove godine obeležava novu prekretnicu, 6. februara će biti 70 godina njene vladavine.

Kada je princeza Elizabeta stupila na tron sa 25 godina 1952. godine, upitao ju je Martin Čarteris, njen privatni sekretar, po kom imenu želi da bude poznata. Odgovor nove kraljice bio je vrlo jednostavan.

Rekla je: “Prema mom vlastitom, naravno.”

Pročitajte još: Kejt Midlton u boji koja i ove godine ostaje broj jedan: Klasična elegancija je neprevaziđena (FOTO)

Kraljica Elizabeta je mogla da izabere potpuno drugačije ime i od davnina su se neki monarsi umesto toga opredelili za kraljevski nadimak. Elizabetin otac je rođen kao Albert Frederik Artur Džordž, ali kada je postao monarh 1936. izabrao je ime Kralj Džordž VI u čast sopstvenog oca, kralja Džordža V. Kraljičin pradeda je bio kralj Edvard VII, ali je rođen kao Albert Edvard. NJena pra-prabaka, kraljica Viktorija, takođe je izabrala drugačije kraljevsko ime od svog rođenog, a to je bilo Aleksandrina Viktorija, piše britanski Hello.

Slično tome, kada princ od Velsa postane kralj, mogao bi postati Čarls III ili bi možda želeo da oda počast svom pokojnom dedi tako što će izabrati da bude poznat kao kralj Džordž VII.