in

Zašto broj sati u snu zapravo i nije važan?

Kvalitet sna je veoma važan za zdravlje celokupnog organizma.

Većina nas je čula da je zdravim odraslim osobama potrebno sedam do devet sati sna po noći. Ipak, kvalitet često nadmašuje količinu. Koliko dobro spavamo važnije je od količine spavanja.

Definicija dobrog sna: san koji odmara i obnavlja, reči su mnogih lekara.

Spavanje počinje bez brzog kretanja očiju, poznato i kao ne-REM ili NREM spavanje. Prva faza je lagani san. Zatim ulazimo u drugu fazu lakog sna, gde ćemo možda moći da odgovorimo na pitanja ukoliko nam neko postavlja.  U trećoj fazi non-REM-a ulazimo u duboki san, koji je poznatiji kao sporotalasni san. Vaša aktivnost moždanog talasa tokom ovih faza dubokog sna je oko 10 puta sporija nego kada smo budni. Kad dođemo do poslednje faze ciklusa, već smo u najdubljem snu, piše Real Simple.

Pročitajte još: SOK OD PARADAJZA uklanja SMRAD iz kose: Stanje koje se događa češće nego što mislimo!

Kako poboljšati kvalitet sna?

Pošto je kvalitet sna direktno povezan sa boljim zdravljem, zadovoljstvom i sveukupnom srećom, važno je da kvalitet bude jednako važan prioritet kao i količina. Kvalitet sna često se u velikoj meri oslanja na zdrave navike – ono što radite tokom dana i način na koji se opuštate da biste se spremili za spavanje, to može značajno da utiče na to koliko dobro spavate.

Dva ključna područja na koja se treba fokusirati su svetlost i temperatura. Ova dva faktora regulišu san, hladne temperature i mrak stimulišu pospanost.

Pročitajte još: Dvanaest ZNAKOVA da vam je telo previše KISELO – Glavni razlog za mnoge bolesti!

Treba izbegavati druge aktivnosti, poput gledanja televizije ili korišćenja elektronskih uređaja, tako da mozak povezuje ležanje u krevetu mraku sa snom.

Još jedna odlična stvar koju možete da učinite, a to je da je da se budite u isto vreme svaki dan.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU