in

Zašto bi TIKVICE trebalo da budu na vašoj letnjoj trpezi?

Zašto bi TIKVICE trebalo da budu na vašoj letnjoj trpezi?

Tikvice uglavnom klasifikujemo kao povrće, ali se zapravo botanički smatraju voćem

Tikvice se javljaju se u nekoliko varijanti, imaju boju od tamnožute do tamnozelene. Dok tikve potiču iz Amerike, ova sorta je prvi put razvijena početkom 1800-ih u Italiji.

Benefiti tikvica

Tikvice sadrže niz vitamina, minerala i korisnih biljnih jedinjenja. Kuvane tikvice su posebno bogate vitaminom A. Takođe sadrži male količine gvožđa, kalcijuma, cinka i nekoliko drugih vitamina B.

Pročitajte još: Ishrana i mentalno zdravlje: Ako ste pod stresom izbegavajte ovu hranu

Visok nivo antioksidanata

Tikvice su bogate antioksidantima. To su biljna jedinjenja koja pomažu u zaštiti vašeg tela od oštećenja slobodnih radikala. Karotenoidi, kao što su lutein, zeaksantin i beta-karoten su posebno bogati u tikvicama. Istraživanja pokazuju da koža biljke sadrži najviše antioksidanata. Žute tikvice mogu da sadrže nešto više nivoe od svetlozelenih

Doprinose zdravom varenju

Tikvice mogu da utiču na zdravo varenje na nekoliko načina. Za početak, bogate su vodom, a takođe sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Nerastvorljiva vlakna pomažu da se hrana lakše kreće kroz creva, dodatno smanjujući rizik od zatvora.

Tikvice i ugljeni hidrati

Sa 3 grama ugljenih hidrata po kuvanoj šolji (232 grama), tikvice predstavljaju odličnu alternativu testenini sa malo ugljenih hidrata za one koji žele da smanje unos ugljenih hidrata. Na taj način mogu da budu odlična zamena za testeninu.

Pročitajte još: Tretman koji može da podstakne rast kose: Napravite piling

Tikvice i vid

Dodavanje tikvica vašoj ishrani može pozitivno da utiče i na vid. Bogate su vitaminom C i beta-karotenom – hranljivi sastojvi važni za zdravlje očiju.

Dijeta

Redovna konzumacija tikvica može da pomogne prilikom gubljenja težine. Ovo voće je bogato vodom i ima nisku gustinu kalorija, što može da vam pomogne da se osećate sito. Sadržaj vlakana takođe može da smanji glad.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU