in

Užina savršena za žene u MENOPAUZI

Menopauza je period u životu žene kada dolazi do promana u hormonskom balansu, metabolizam se uglavnom usporava, dolazi do naglih promena raspoloženja, ali se povećava rizik od gojaznosti.

Sa dolaskom menopauze pravo je vreme razmisliti u promenama navika kada je reč o ishrani i fizičkoj aktivnosti, kako bismo sačuvali fizičko i mentalno zdravlje, ali i željenu figuru tela.

Jedan od najvećih faktora gojaznosti jeste konzumiranje nezdrave hrane za užinu, poput čokolada, slatkiša, čipsova, gaziranih i slatkih napitaka itd. Ova hrana je puna šećera, veštačkih aroma, hemikalija, sadrži previše soli i nepovoljno utiče i na zdravlje i lepotu.

Pročitajte još: Smanjuju znojenje, regulišu hormone i ublažavaju simptome: TRI biljke koje pomažu u MENOPAUZI

Imajući to u vidu, predstavljamo vam tri zdrave grickalice koje su savršen izbor za period menopauze.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su savršen izvor energije jer su bogati proteinima. Na primer, orasi sadrže omega 3 masne kiseline i odlični su za vašu kosu i kožu. Brazilski orasi su odlični za hormone, kožu i protiv starenja.

Takođe, bademi su odličan izvor proteina – sadrže vitamin E i bogati su kalcijumom i magnezijumom. Lešnici su takođe sjajan izvor proteina i vlakana.

Otprilike se preporučuje šaka orašastih plodova, najpre badema, dok brazilski orah je dooljan u količini jedan do dva ploda.

Semenke bundeve

Semenke bundeve su pune kvalitetnih ulja koja će pomoći vašim zglobovima, podstaći funkcionisanje mozga, a takođe su pune magnezijuma, kalcijuma i cinka. Osim za grickanje, semenke bundeve možete koristiti i u raznim jelima, poput salati ili čorbi.

Suvo voće

Sušeno voće sadrži puno šećera, pa je važno da da ga jedete u malim količinama. Sušene šljive su na primer odlične za varenje i borbu protiv zatvora. Možete uvek imati malo sušenog voća u torbi kako biste užinali nešto zdravo i slatko.

Iako navedene namirnice takođe mogu biti kalorične, one su svakako bolji i zdraviji izbor od krofni, kolača, čipsa i keksa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU