in

Ukoliko uočite ove promene, obavezno posetite lekara

Ukoliko uočite ove promene, obavezno posetite lekara

Ponekad ignorišemo neke promene na telu, kada bi zapravo trebalo da obratimo pažnju na signale koje nam telo šalje. Mnogi, recimo, ne znaju da se na rukama, tačnije na noktima, mogu videti simptomi povišenog holesterola.

Kada se arterije začepe zbog visokog nivoa holesterola, uglavnom tu nema neki očiglednih znakova upozorenja, a ovo stanje može da dovede do srčanih bolesti ili infarkta.

Pročitajte još: Maska koja će obnoviti i najoštećeniju KOSU: Trik je u jednom sastojku koji će vam pomoći (FOTO)

Zato stručnjaci savetuju da obratite pažnju na nokte na rukama jer je jedan od retkih simptoma koje daje povišen holesterol – bleda boja noktiju.

Loša cirukalcija je posledica nagomilanih masnoća u krvnim sudovima koji vode krv od srca kao drugim delovima tela. To znači da, ukoliko vam nokti postanu bledi ili postanu izuzetno krti, to može da ukaže na lošu cirkulaciju u ekstremitetima.

Dr Monika Vaserman ističe da visok holesterol obično “napada tiho”, zbog čega je teško uočiti bilo kakve simptome.

“Ali, to ne znači da ne možete da identifikujete povišen nivo holesterola u telu. Jedan od znakova upozorenja su nokti. Visok holesterol dovodi do stvaranja masnih naslaga u arterijama, a one utiču na cirkulaciju, rezultirajući bledim noktima”, pojašnjava doktorka.

Isto može da važi i za nokte na nogama – bledi, lomljivi nokti, kao i nokti koji sporo rastu, potencijalni su simptomi povišenog holesterola.

Ostali simptomi povišenog holesterola:

Opadanje dlačica sa nogu i stopala

Trnjenje ili osećaj slabosti u nogama

Lomljivi nokti na nogama koji sporo rastu

Rane na stopalima ili nogama, koje ne zarastaju

Promena boje kože na nogama, poput toga da postaje bleđa ili dobija plavkastu nijansu

Sjajna koža

Erektilna disfunckija kod muškaraca

Smanjenje mišića nogu

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU