in

U jednoj ŠOLJI leži prava vitaminska bomba!

Nar je među najzdravijim plodovima na Zemlji.

Nar sadrži niz korisnih biljnih jedinjenja, više nego druge namirnice. Studije su pokazale da on može imati nekoliko koristi za vaše telo, smanjujući rizik od raznih bolesti. Evo pet zdravstvenih prednosti nara koje se zasnivaju na dokazima.

Pročitajte još: Zašto treba da grickate ZELENU SOJU za proteine, zdrave masti i još 3 hranljive prednosti!

1. Nar je pun važnih nutrijenata.

Nar ima impresivan nutritivni profil – jedna šolja, od oko 170 grama, sadrži:

Vlakna: 7 grama.

Proteini: 3 grama.

Vitamin C: 30% preporučene dnevne doze.

Vitamin K: 36% preporučene dnevne doze.

Folati: 16% preporučene dnevne doze.

Kalijum: 12% preporučene dnevne doze.

Sok od nara može pomoći u lečenju erektilne disfunkcije.

Oksidativna oštećenja mogu narušiti protok krvi u svim delovima tela, uključujući erektilno tkivo. Pokazalo se da sok od nara pomaže u povećanju protoka krvi i erektilnog odgovora kod zečeva. U studiji na 53 muškarca sa erektilnom disfunkcijom, nar je imao određenu korist – ali nije bio statistički značajan.

Nar je takođe veoma sladak, sa jednom šoljicom koja sadrži 24 grama šećera i 144 kalorije. Međutim, nar zaista blista u svom bogatstvu moćnih biljnih jedinjenja, od kojih neka imaju moćna lekovita svojstva.

2. Nar ima impresivne protivupalne efekte.

Hronična upala jedan je od vodećih pokretača mnogih ozbiljnih bolesti. Ovo uključuje bolesti srca, rak, dijabetes tipa 2, Alchajmerovu bolest, pa čak i gojaznost. Nar ima moćna protivupalna svojstva, koja su u velikoj meri posredovana antioksidativnim svojstvima punicalagina. 

3. Nar može smanjiti krvni pritisak.

Visok krvni pritisak (hipertenzija) jedan je od vodećih pokretača srčanog i moždanog udara. U jednoj studiji, ljudi sa hipertenzijom imali su značajno smanjenje krvnog pritiska nakon što su konzumirali 150 ml soka od nara dnevno tokom dve nedelje. Druge studije su otkrile slične efekte, posebno za sistolni krvni pritisak.

Foto: Piksabej

4. Nar može pomoći u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Biljna jedinjenja u nara mogu pomoći u borbi protiv štetnih mikroorganizama. Na primer, pokazalo se da se bore protiv nekih vrsta bakterija, kao i protiv kandide. Antibakterijski i gljivični efekti vas mogu zaštitni od infekcija i upala u ustima. Ovo uključuje stanja poput gingivitisa, parodontitisa i stomatitisa.

5. Nar može poboljšati performanse vežbanja.

Nar je bogat dijetetskim nitratima za koje se pokazalo da poboljšavaju performanse vežbanja. Studija na 19 sportista koji su trčali na traci za trčanje pokazala je da je jedan gram ekstrakta nara 30 minuta pre vežbanja značajno poboljšao protok krvi, odlažući početak umora i povećavajući efikasnost vežbanja. Potrebno je više studija, ali izgleda da nar – poput repe – može biti koristan za fizičke performanse.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU