in

Tečni ili čvrsti sapun? Da li postoji ispravniji izbor?

Iako je mnogima svejedno da li koriste sapun u čvrstom ili tečnom obliku, na jedan detalj bi ipak trebalo obratiti pažnju.

Jedan od proizvoda čija je potrošnja u poslednje vreme drastično porasla svakako je sapun. Iako možda niste pravili razliku između njegovog čvrstog i tečnog oblika, možda je vreme da to sada učinite.

Kada je stvar o čišćenju kože, možete da budete mirni jer dokle god sapun sadrži osnovne sastojke koji garantuju čistoću i dezinfekciju – nije bitno u kojem je obliku.

– Svaki sapun pođednako je učinkovit u uklanjanju patogena i prljavštine – rekla je za The Healthy dr Rejčel Brns, dermatolog iz Minesote.

Pročitajte još: Tri načina da se ZAGREJEMO za vreme ledenih dana: Pravimo GREŠKE zbog kojih nam je još više hladno

Kada je reč o zdravlju kože, uglavnom se preporučuje tečni sapun jer sprečava isušivanja i pucanja kože ruku.

– Čvrsti sapun obično ima visoku pH vrednost što može da podstakne isušivanje i pucanje kože – tvrdi ona.

Naravno, postoje i čvrsti sapuni koji uz pomoć dodataka poput ulja, vlaže kožu i održavaju njenu hidrataciju.

Ipak, najveća prednost tečnog sapuna definitivno je to što je higijenski ispravnija opcija od onog čvrstog oblika. Budući da uglavom dolaze u bočicama i na pumpice, on onemogućava širenje virusa, jer se ne dodiruje njegova površina. Na čvrstom sapunu mogu se nalaziti virusi koji se potom lako prenose s osobe na osobu.

Osim ako ste kod kuće, preporučuje se da izbegavate sapun čvrstog oblika. Radije se poslužite vlažnim maramicama ako ih imate pri ruci. Ipak, čvrsti sapun češće sadrži manje štetnih hemikalija od onog koji je u tečnom obliku.

Pročitajte još: Manjak MAGNEZIJUMA odražava se na stanje mozga, srca i mišica – kako ga NADOKNADITI?

Mnoge hemikalije kroz kožu ulaze u krvotok, a pranjem ruku se povećava mogućnost da se otrovni sastojci nakupe u koži. Čvrsti sapuni uglavnom sadrže manje štetnih hemikalija, a više prirodnih sastojaka.

Kako biste uspeli da sačuvate vlažnost kože, sastojci koje sapun treba da sadrži su glicerin i ulja poput lavandinog, ružinog, limunovog i sl. Neki sapuni sadrže i ši maslac i kokosovo ili bademovo ulje koja dodatno omekšavaju kožu.

Sastojci koji treba da se izbegavaju su triklosan i parabeni. Osobe sklone alergijama trebale bi da izbegavaju i one proizvode koje na sebi imaju oznake “parfemi”.