in

Šta sve naše telo ne može bez njih?

Masti u ishrani često se shvataju kao loše, međutim, neće nam dodati kilograme sve dok ih jedemo umereno.

Masti našu ishranu čine uravnoteženom, a posebno su važne za različite biološke procese. Nedostatak masti može da oteža našem telu da funkcioniše na način na koji bi trebalo.

Zašto su vam potrebne masti u ishrani?

Našem telu su potrebne masti u ishrani za mnoge biološke procese. Pomažu nam da apsorbujemo vitamine. Vitamini A, D, E i K su rastvorljivi u mastima, što znači da ih naše telo može apsorbovati samo kada ih konzumiramo zajedno sa mastima. Nedostatak masti u vašoj ishrani može uzrokovati nedostatak ovih vitamina, što može da dovede do raznih zdravstvenih problema.

Pročitajte još: 9 navika ljudi sa PRIKRIVENOM DEPRESIJOM – nikad ne biste posumnjali da nešto nije u redu

Znaci da nam nedostaju masti

Nedostaci vitamina

Telu su potrebne masti iz ishrane da bi mu pomogle da apsorbuje vitamine rastvorljive u mastima kao što su vitamini A, D, E i K.

Dermatitis

Istraživanja su pokazala da su masti suštinski deo strukture ćelija kože i pomaže joj da održi barijeru vlage. nedostatak masti može da dovede do dermatitisa, to je opšti termin za opisivanje upaljene kože. Dermatitis uzrokovan nedostatkom masti u ishrani često se predstavlja kao suvi, ljuskavi osip, piše Healthline.

Pročitajte još: 6 NAČINA DA SE OČISTITE KADA NEMA VODE: Ulje karanfilića ćete sigurno želeti da imate pri ruci

Sporo zarastanje rana

Masti su takođe važne za molekule koji kontrolišu inflamatorni odgovor tela. Nizak unos masti u ishrani može poremetiti ovaj odgovor i dovesti do sporog zarastanja rana. Nedostaci vitamina rastvorljivih u mastima poput vitamina A i vitamina D takođe mogu uzrokovati da rane zarastaju sporije nego što bi trebalo.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU