in

Šta ne treba raditi dan nakon SVETOG NIKOLE? Važno pravilo za dan nakon krsne slave

Šta ne treba raditi dan nakon SVETOG NIKOLE? Važno pravilo za dan nakon krsne slave

Kako običaj nalaže, dan posle slave ne treba obavljati bilo kakav kućni posao, baš kao i na sam praznik kada vernici treba da budu posvećeni proslavi ovog sveca.

Ono jedino što je dozvoljeno, a što bi se moglo svrstati u kućne poslove jeste priprema hrane i to one posne jer trpeza za dan posle Nikoljdana ne treba da bude mrsna.

Pročitajte još: Tri razloga zbog kojih je SVETI NIKOLA najčešća slava kod Srba: “Pola Srbije slavi, a druga polovina ide u goste”

Pravilo je jasno, Sveti Nikola obeležava se dok traje veliki božićni post, pa zato i čudi dilema nekih ljudi da li slavska jela trepa da budu posna ili mrsna. Sveštenici poručuju da je bolje ne slaviti nego raditi onako kako ne treba.

Podsetimo, predanje kaže da je Sveti Nikola zaštitnik moreplovaca, trgovaca, strelaca, dece, i studenata po celom hrišćansko.

Sveti Nikola, Nikola Mirlikijski, poznat i kao Sveti Nikola Čudotvorac bio je episkop Mire Likijske u Maloj Aziji, u današnjoj Tuskoj. Živeo je u četvrtom veku i bio poznat po tome što je tajno davao ljudima novac, ne tražeći bilo šta zauzvrat. Poštuje se kao svetitelj i čudotvorac među svim hrišćanima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU