in

Sadrži SEDAM PUTA veću dozu vitamina C od običnog limuna!

Ova biljka vodi poreklo iz centralne Kine i Koreje, a već vekovima se kultiviše u Japanu.

Sibirski limun, latinski naziv Poncirus trifoliata, iz familije Citrus. Naziv Sibirski limun nije dobila po svom poreklu, već po činnjenici da je veoma otporna na niske temperature do čak -30 C. Samim tim njen uzgoj moguć je i u Srbiji. Neko je naziva i trolisna narandža, kineska ili japanska narandža itd.

Pročitajte još: Kako da vam AMARILIS cveta tokom cele zime? Ključ je u vremenu sadnje (FOTO)

Foto: Depozit

Da li je jestiv?

Biljka pomalo oporog i kiselkastog ukusa. Sadrži sedam puta veću dozu vitamina C od običnog limuna. 

NJegov lekoviti sok neutrališe dejstvo slobodnih radikala i čini organizam otpornijim.

Vitamin C  čini sibirski limun jako dobrim antioksidansom.  Podiže imunitet kod dece i odraslih i snažan je borac kada su u pitanju sezonske prehlade i virusi.Plod sibirskog limuna sadrži flavanoide, monoterpene (antialergijsko delovanje), kumarine i još mnogo toga.Sadrži retki vitamin P koji je u stvari jedna vrsta bioflavanoida. On pozitivno utiče na jačanje vena i kapilara.

NJeno dekorativno stablo daje nam u jesen lekovite plodove od kojih se prave ukusna marmelada, likeri i osvežavajući sokovi. Odličan je lek za podizanje imuniteta te ga je poželjno dodati i u čaj u slučaju prehlade ili gripa.

Sadnja

Gajenje ove vrste biljke nije zahtevno, ali traži da budete strpljivi, pogotovu ako počinjemo od semena.

Limunovo seme mora se osloboditi mesnatog omotač. Zatim ga moramo držati u plitkom sudu i sušiti ga oko 4 nedelje u umereno toploj prostoriji.

Kada seme položimo u zemlju (kombinacija treseta i peska) prekrićemo ga slojem zemlje čija je debljina do 1 cm. Moramo voditi računa da zemlja ne bude suva.

Prekrijte sud staklenom pločom kako bi se održala optimalna temperatura.

Nakon nedelju dana niknuće mala biljka te pomerite malo zaštitu u stranu, a nakon dve nedelje u potpunosti skinite staklo. Sa šest nedelja biljke su spremne da svaka dobije svoju saksiju.

Foto: Depozit

Održavanje

Iako je sasvim u redu da ostane ukrasna biljka, ukoliko želite da uživate u njegovim izuzetno zdravim plodovima, neophodno je da ga kalemite. Takođe, potrebno je da ga orežete u proleće.

Voli redovno i umereno zalivanje i đubrivo za citruse. Ukoliko je zimu proveo u zatvorenom prostori, čim prilike dozvole, iznesite ga na vazduh. 

Obožava tuširanje, pa ga počastite kad god možete.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU