in

Psiholozi otkrivaju zašto je to važno

Psiholozi otkrivaju zašto je to važno

Svađe su sastavni deo svakog odnosa – sasvim je uobičajeno da se sa nekim nećemo uvek složiti. Ali, da preteranom agresijom i besom ne bismo uništili odnos, potrebno je da naučimo da se svađamo.

Tokom sukoba, odnosno svaki put kad se osetimo napadnuto (fizički ili emocionalno), dolazi do jedne hemijske reakcije u mozgu. Krv odlazi iz prefrontalnog korteksa (to je deo zadužen za racionalno donošenje odluka) u motorno područje kako bi nas pripremilo za beg ili borbu.

Pročitajte još: KAKO SE PIŠE: “KAUČI” ili “KAUČEVI”? Proverite svoje znanje

  Tada ne možete da razumno slušate. Ne možete da saosećate, ne možete da budete kreativni. Zato ljudi tokom sukoba često govore stvari koje ne misle. Najbolje što možete da uradite u tim trenucima je da bukvalno napravite korak unazad – otkila je psihološkinja Džuli Gotman.

Šta je pravilo “20 minuta”?

Kad primetite da se situacija zaoštrava i zahuktava, Gotmanova preporučuje da jednostavno predahnete:

– U tom trenutku zastanite. Međutim, nemojte da napustite razgovor bez plana. Obavezno recite kada ćete se vratiti da biste nastavili razgovor. To je ključno, jer ako to ne uradite, a vi tražite pauzu, vaš partner će se možda osećati napušteno ili odbačeno – objašnjava Džuli i dodaje da pauza može trajati od minimalno 20 minuta do 24 sata, ali nikako duže od jednog dana.

Pročitajte još: Nikada nemojte piti vodu iz FLAŠICE koja se ZAGREJALA NA SUNCU: Ugrožavate zdravlje više nego što mislite

Važno je da u pauzi radite nešto što će vam skrenuti pažnju sa sukoba, smatraju psiholozi.

– Prošetajte, gledajte televiziju, slušajte muziku, vežbajte jogu ili meditaciju – sve što vaš um dovodi u mirnije stanje. Na taj način, kad se vratite, mirni ste i razgovor se potpuno menja – mišljenje je stručnjaka.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU